Što je doksologija i zašto se ona moli?

Što je doksologija i zašto se ona moli?

Doksologija je kratki hvalospjev koja veliča Boga i koja se svakodnevno koristi u liturgiji.

Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
06.07.2020 17:41

Prema Katoličkoj enciklopediji, riječ 'doksologija' općenito označava kratak stih koji hvali Boga i započinje grčkom riječju 'doxa', što znači 'slava'. Običaj završavanja obreda ili nekog himna doksološkom formulom potječe iz Sinagoge.

U Katoličkoj Crkvi postoje dvije doksologije - veća i manja. Veća doksologija je himan 'Slava Bogu na visini', dok je kraći oblik molitva 'Slava Ocu', prenosi Aleteia. U svetoj Misi doksološka molitva je također kad svećenik podiže pliticu i kalež izgovarajući riječi: 'Po Kristu, s Kristom i u Kristu...'.

Doksologija se koristi u časoslovu na kraju recitativnog psalama i na kraju svake desetice krunice. Običaj umetanja doksologije u liturgijsku i osobnu molitvu datira od prvih stoljeća Crkve, a može se naći čak u pismima svetog Pavla (Rim 11,36; Gal 1,5; Ef 3,21; itd.). Ona nas podsjeća da uvijek započinjemo i završavamo naše djelo hvaleći Boga, dajući mu slavu umjesto nas samih.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!