Što je potpuni oprost i koji se uvjeti za to traže?

Što je potpuni oprost i koji se uvjeti za to traže?

Uz oproštenje grijeha postoje i zaslužene 'vremenite kazne' koje u zemaljskom vremenu valja ispaštati.

Autor
mons. Želimir Puljić/Laudato/D.R.
Fotograf
Shutterstock
Objavljeno:
 
02.08.2023 09:54

 

Oprost je prema definiciji Katekizma Katoličke Crkve (KKC 1471) 'otpuštenje pred Bogom vremenite kazne za grijehe kojih je krivica već izbrisana u svetoj ispovijedi, kada svećenik u ime Krista izgovara riječi odrješenja: 'Ja te odrješujem'.'

No, uz oproštenje grijeha postoje i zaslužene 'vremenite kazne' koje u zemaljskom vremenu valja ispaštati. Ako ih se nismo oslobodili na ovom svijetu, onda ih 'nosimo kao prtljagu sa sobom u drugi život, u čistilište'.

Jasno je da za primanje tih oprosta osoba mora biti krštena i neizopćena te u stanju milosti koje se stječe po svetoj ispovijedi i pričesti. Uz to, valja se pomoliti na nakanu Svetog Oca (Očenaš i Zdravomarijo).

Za kazne koje se grijesima dobiva, Crkva iz riznice blaga koje je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem zaslužio, ima ovlast dijeliti djelomične ili potpune oproste koje se može namijeniti za sebe i za pokojne u čistilištu.

Za dobivanje potpunog oprosta Crkva postavlja i neke uvjete: potrebno je biti u stanju milosti koje se postiže preko ispovijedi i svete pričesti. Uz to, treba se pomoliti na nakanu Svetog Oca (Očenaš ili neku drugu molitvu, npr. sv. Josipu u čast).

Za bolje razumijevanje ove dinamike potpunih oprosta, može nam pomoći biblijska slika koja opisuje razapetog Isusa između 'dvojice razbojnika'. Obojica su razbojnika, zbog zla koje su počinila, zaslužila osudu na ovom svijetu i vremenske kazne nakon smrti (u čistilištu). Lijevi razbojnik ustrajao je u zlu dok je još visio na križu. Desni se, naprotiv, ponizno pokajao i od Isusa oproštenje zamolio: 'Sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.' Njemu je Isus odmah odgovorio da će 'istoga dana biti s njim u raju' (Lk 23,39-43). U tom trenutku, dakle, desni razbojnik dobio je, ne samo oproštenje krivnje nego i potpuni oprost od vremenitih kazni koje je svojim grijesima i krivnjom zaslužio. I toga istoga dana našao se s Njim u Njegovu kraljevstvu.

Na današnji dan, kada se Crkva spominje Gospe od Anđela, u svim bazilikama, svetištima i župnim crkvama vjernici mogu zadobiti tzv. porcijunkulski oprost. Da bi se zadobio taj oprost, potrebno je pohoditi crkvu i u njoj izmoliti Očenaš i Vjerovanje, pristupiti sakramentu Pokore, pričestiti se te moliti na nakanu Svetog Oca. Oprost se može zadobiti samo jedanput. Pohod crkvi može se obaviti od podneva prethodnog dana do ponoći danas.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: