Sv. Matija, apostol

Sv. Matija, apostol

Sv. Matija apostol u prvom stoljeću, izabran ždrijebom, upotpunio je broj dvanaestorice i zamijenio Judu Iškariotskog.

Autor
nedjelja.ba/Laudato/F.P.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
14.05.2022 08:10

 

Matija se spominje u prvome poglavlju Djela apostolskih, kada je pozvan kako bi ponovno popunio broj dvanaestorice, zamijenivši Judu Iškariotskoga. Izabran je žrijebom, putem kojega je Božji izbor pao upravo na njega, a ne na drugog kandidata – među onima koji su bili Kristovim učenicima još od krštenja u Jordanu – Josipa, zvanog Barsaba. On je, dakle, jedini od dvanaestorice, koji poziv nije primio izravno od Isusa.

Nakon Pedesetnice, Matija je počeo propovijedati. No spomen o njegovu djelovanju može se pronaći samo u apokrifnim spisima i starokršćanskoj literaturi. Prema legendama, djelovao je u Palestini, Kapadociji, Egiptu. Umro je mučeničkom smrću oko 80. godine.

Predaja prenosi sliku starca koji u ruci drži helebardu, simbol svoga mučeništva. No nema povijesnih dokaza u prilog takvoj nasilnoj smrti. Jednako tako nije sigurno ni da je umro u Jeruzalemu te da je njegove zemne ostatke kasnije sveta Helena, majka cara Konstantina, prenijela u Trier, gdje ih se i danas časti.

Ime je hebrejskog porijekla i znači ''čovjek Božji''.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: