Sv. Terencije, mučenik

Sv. Terencije, mučenik

Sveti Terencije rođen je u Panoniji, današnja Mađarska, oko 210. godine, a u Italiju je pobjegao preko Jadranskog mora zbog progona kršćana za vladavine rimskog cara Decija.

Autor
nedjelja.ba/Laudato/F.P.
Fotograf
nedjelja.ba
Objavljeno:
 
24.09.2022 10:20

 

O njemu nema mnogo povijesnih podataka osim da je ubijen 24. rujna 247. ili 251. zbog svoje kršćanske vjere na mjestu zvanom Acqua mala (Zla voda), nedaleko od Pesara u talijanskoj pokrajini Marche. Mučeništvo je podnio blizu opatije sv. Tome u Fogliji (San Tommaso in Foglia), na granici između Pesara i Urbina.

Tamo se nalazila žila sumporne vode koja je izvirala i u najvećim sušama. Više je puta skretana i zatirana te je zbog poljoprivrednih zahvata nestala, ali ipak se to mjesto i dalje naziva "vodom svetog Terencija" jer mu je tu bačeno tijelo poslije ubojstva.

Nakon nekoliko premještaja tijelo mu je sredinom VI. stoljeća preneseno u kriptu katedrale u Pesaru. Zaštitnik je grada Pesara, rodnog mjesta skladatelja Gioachina Rossinija.

Bitno je napomenuti kako Katolička crkva slavi još dva svetca s istim imenom: sv. Terencija, biskupa Lunija u Liguriji i sv. Terencija iz Imole, đakona i pustinjaka.

Ime mu je latinskog porijekla i znači 'mekan', 'osjetljiv', ali i onaj koji pripada mjestu Terentumu. Zaštnitnik je Pesara.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: