Sveti Kajo – papa porijeklom iz Dalmacije

Sveti Kajo – papa porijeklom iz Dalmacije

Pontifikat sv. Kaje trajao je oko 12 i pol godina. Tijekom većine tog vremena Rimskim Carstvom vladao je poznati car Dioklecijan, koji je kasnije počeo progoniti kršćane.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Screenshot
Objavljeno:
 
22.04.2022 07:52

 

Na današnji dan mučeničkom smrću umro je papa Kajo. Podrijetlom je bio s područja rimske Dalmacije, a vjerojatno je bio ilirskog podrijetla. Prema ranim izvorima, rođen je u Saloni, glavnom središtu rimske Dalmacije, čije se ruševine nalaze kod današnjeg Solina u blizini Splita, piše Povijest.hr.

Rimskim biskupom, tj. papom, postao je 17. prosinca 283. godine, u doba vladavine rimskih careva Karina i Numerijana. Ostao je papom sve do svoje smrti 296. godine, što znači da mu je pontifikat trajao oko 12 i pol godina. Tijekom većine tog vremena Rimskim Carstvom vladao je poznati car Dioklecijan, koji je kasnije počeo progoniti kršćane. Prema predaji, sveti papa Kajo pronašao je pri progonu utočište u rimskim katakombama. Upravo na taj dan slavi se sv. Kajo u Katoličkoj crkvi (za svetce se datum smrti uzima kao datum njihova rođenja za novi život u nebu).

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: