Sveti Otac: "Pozvani smo postati 'euharistijski', osobe koje su dar drugima"

Sveti Otac: "Pozvani smo postati 'euharistijski', osobe koje su dar drugima"

"Stoga, zajedništvo s Njim osposobljava nas da i mi postanemo razlomljen kruh za druge"

Autor
Laudato
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
02.06.2024 12:19

 

Papa Franjo i danas se, tradicionalno, obratio vjernicima okupljenima na Trgu svetog Petra u Vatikanu. Njegov nagovor prenosimo u cijelosti:

Braćo i sestre, dobar dan!

U Italiji i drugim zemljama danas se slavi svetkovina Tijelova. Evanđelje današnje liturgije govori nam o Isusovoj Posljednjoj večeri (Mk 14,12-26), tijekom koje se On predaje. Naime, u kruhu koji je razlomio i u kaležu koji je prinio učenicima, On se sam daje za cijelo čovječanstvo i nudi sebe za život svijeta.

U ovom Isusovu činu razlamanja kruha postoji važan aspekt koji Evanđelje naglašava riječima ''dade im'' (usp. r. 22). Zadržimo u srcu ove riječi: ''dade im''. Euharistija, naime, prije svega podsjeća na dimenziju dara. Isus uzima kruh ne da bi ga sam pojeo, već da bi ga razlomio i dao učenicima, otkrivajući tako svoj identitet i svoje poslanje. On nije zadržao život za sebe, već ga je dao nama; nije smatrao svoje božanstvo ljubomorno čuvanim blagom, već se odrekao svoje slave da bi podijelio našu ljudskost i uveo nas u vječni život (usp. Fil 2,1-11). Cijeli svoj život Isus je učinio darom.

Shvaćamo tada da slavljenje Euharistije i hranjenje ovim Kruhom, kao što na poseban način činimo nedjeljom, nije čin štovanja odvojen od života ili jednostavan trenutak osobne utjehe; uvijek se moramo sjetiti da je Isus uzeo kruh, razlomio ga i dao im ga. Stoga, zajedništvo s Njim osposobljava nas da i mi postanemo razlomljen kruh za druge, da dijelimo ono što jesmo i ono što imamo. Sveti Leon Veliki je rekao: ''Naše sudjelovanje u tijelu i krvi Kristovoj nema drugi cilj osim da postanemo ono što jedemo'' (Propovijed XII o Muci, 7).

Evo na što smo pozvani: postati ono što jedemo, postati 'euharistijski', to jest osobe koje više ne žive za sebe (usp. Rim 14,7), u logici posjedovanja i konzumacija, već osobe koje znaju učiniti od svog života dar za druge. Tako, zahvaljujući Euharistiji, postajemo proroci i graditelji novog svijeta: kad nadvladamo sebičnost i otvorimo se ljubavi, kad njegujemo veze bratstva, kad sudjelujemo u patnjama braće i dijelimo kruh i resurse s onima u potrebi, kad svoje talente stavljamo na raspolaganje svima, tada poput Isusa razlamamo kruh našeg života.

Zato se zapitajmo: držim li svoj život samo za sebe ili ga darujem poput Isusa? Trošim li se za druge ili sam zatvoren u svoj mali 'ja'? I, u svakodnevnim situacijama, znam li dijeliti ili uvijek tražim svoj interes?

Djevica Marija, koja je primila Isusa, Kruh koji je s neba sišao, i potpuno se darovala zajedno s Njim, neka i nama pomogne da postanemo dar ljubavi, sjedinjeni s euharistijskim Isusom.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Vatikan

Još iz rubrike: