Tri načina kako se možemo predati Bogu

Tri načina kako se možemo predati Bogu

Sveti Pavao snažno potiče: 'Zaklinjem vas, braćo, milosrđem Božjim: prikažite svoja tijela za žrtvu živu, svetu, Bogu milu – kao svoje duhovno bogoslužje' (Rim 12,1). No, što zapravo znači ponuditi sebe kao žrtvu?

Autor
Nicholas Buttet/Laudato/D.R.
Fotograf
Shutterstock
Objavljeno:
 
15.07.2021 09:21

 

Na hebrejskom jeziku riječ 'žrtva' (korbán) znači 'približiti se'. Dakle, cilj žrtvovanja jest približiti se Bogu; to je poziv da živimo u intimnom zajedništvu s Njim. Za to je potrebno izvršiti preobrazbu našeg načina gledanja i razmišljanja o stvarnosti (Rim 12,2). To znači gledati naš život i svijet kroz milosrdne Božje oči, piše Aleteia.  

1. Predajte samoga sebe
Naš je život Božji dar, stoga bismo trebali uzeti u obzir sve što je dobro u našem životu: našu dušu, tijelo, talente, kulturno nasljeđe, obiteljsku baštinu… Kako je napisao sv. Pavao: 'Što imaš da nisi primio? Ako si primio, što se hvastaš kao da nisi primio?' (1Kor 4,7). Preobražavati se znači i prepoznati Boga kao izvor dobrote. I kao posljedica toga, od nas se traži da svoje postojanje prilagodimo Njegovoj Riječi Istine.

2. Predajte svoje grijehe
Sljedeća je anegdota iz života svetog Jeronima. Bog ga je pitao: 'Što danas imaš za mene, Jeronime?' On je odgovorio: 'Gospodine, dajem ti svoju molitvu.' 'Dobro! I što drugo?' A Jeronim je naveo svoju samodisciplinu, budnosti, ljubav prema onima koji su ga dolazili posjetiti i slično. Bog ga je potom upitao: 'Još nešto?' Jeronim je nato odgovorio: 'Ne znam što bih ti još mogao pružiti!' Gospodin mu je tada rekao: 'Postoji nešto što mi još uvijek nisi dao – svoje grijehe!'

3. Predajte svoju patnju 
U životu postoji nešto zbog čega 'trpimo': velike životne kušnje, kao i male svakodnevne stvari. Ponuditi te patnje znači ubaciti ih u beskrajno Kristovo suosjećanje tako da oni 'postaju dio blaga suosjećanja koje je ljudima potrebno da bi živjeli u ljubavi, primili i širili spasenje' (Benedikt XVI.).

Majka Tereza molila je: 'Pomozi nam, dobrostivi Oče, da prihvatimo sve što nam daješ i da pružimo sve što tražiš od nas s velikim osmijehom.' Taj unutarnji i vanjski osmijeh znak je slobodne davanja u bilo kojoj situaciji. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: