U Đakovu održan susret odgojitelja bogoslovnih sjemeništa Crkve u Hrvata

U Đakovu održan susret odgojitelja bogoslovnih sjemeništa Crkve u Hrvata

Susret odgojitelja bogoslovnih sjemeništa Crkve u Hrvata: fokus na ljudskoj dimenziji sjemenišne formacije

Autor
Tiskovni ured Djos/Laudato/M.P.
Fotograf
Tiskovni ured DJOS
Objavljeno:
 
19.09.2024 11:59

U Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, od ponedjeljka, 16. rujna do srijede, 18. rujna 2024., održan je susret odgojitelja bogoslovnih sjemeništa Crkve u Hrvata. Ljudska dimenzija sjemenišne formacije bila je tema trodnevnog susreta kojemu je krovni organizator bilo Vijeće HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja, dok je Đakovačko sjemenište bilo ovogodišnji domaćin i izvedbeni organizator.

Nakon molitve u sjemenišnoj Auli, koju je predvodio duhovnik, vlč. mr. Stjepan Matezović, okupljene je pozdravio predsjednik Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja, mons. Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup. Pozdravni govor i dobrodošlicu okupljenima uputio je i rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, preč. dr. Stjepan Radić. Nakon svog obraćanja pozvao je predstavnike svakog pojedinog sjemeništa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine – iz Zagreba, Rijeke, Pule, Splita, Sarajeva i Đakova – na kratko predstavljanje.

Nakon toga, u dvorani Kuće susreta, Maja Jakšić, dipl. catech., realitetni psihoterapeut i univ. spec. kriznih situacija, održala je prvo tematsko izlaganje i raspravu. Predavačicu je predstavio vicerektor Đakovačkog sjemeništa, vlč. dr. Davor Senjan. Tema izlaganja nosila je naslov: ''Služenje – radost ili breme''.

U večernjim satima odgojitelji bogoslovnih sjemeništa susreli su se s đakovačko-osječkim nadbiskupom, mons. Đurom Hranićem, u Nadbiskupskom domu u Đakovu.

Drugi dan susreta započeo je misnim slavljem koje je u sjemenišnoj kapelici Bezgrješne predslavio mons. Ćurić. U svojoj homiliji, između ostaloga, potaknuo je sjemenišne odgojitelje da se zdušno trude kako bi zajednice bogoslova bile mjesta snažne biblijske formacije. Drugi element koji je istaknuo jest poticanje radosti u zajednicama u kojima djeluju, formirajući buduće svećenike.

U prvom dijelu prijepodneva katehistica i psihoterapeutkinja Maja Jakšić održala je izlaganje naslovljeno: Manipulacija u međuljudskim odnosima. Ovo, kao i prethodno njezino predavanje, pobudilo je među sudionicima dijeljenje iskustava i pitanja. Nakon toga, u zajedništvu s biskupom Ćurićem, odgojitelji su, nakon tematskog uvoda vlč. Senjana, održali konstruktivnu raspravu o obvezi uvođenja i oblicima provođenja propedeutskog razdoblja početne svećeničke formacije.

U popodnevnim satima sudionici susreta uputili su se na izlet i hodočašće u marijansko svetište Aljmaš. Ondje ih je dočekao župnik i upravitelj svetišta, vlč. dr. Tomislav Ćurić. Nakon pjesme i molitve kojima su pozdravili Djevicu Mariju, župnik im je predstavio svetište govoreći o ključnim trenutcima njegove povijesti. Još bolje upoznavanje svetišta omogućeno im je župnikovim vođenjem kroz Memorijalni centar.

Posjet Aljmašu nastavljen je susretom s korisnicima zajednice Cenacolo, gdje su odgojitelje dočekali korisnici zajedno s duhovnikom, preč. Ivanom Jurićem. Mladići u postupku odvikavanja od ovisnosti ostavili su dojmljiv trag na odgojitelje svojim svjedočanstvima.

Na početku posljednjeg dana susreta, preč. Vlado Razum, rektor zagrebačkog Bogoslovnog sjemeništa, predslavio je Misu u zajedništvu s prisutnim odgojiteljima. Tumačeći Božju riječ navještenu u liturgiji, pozvao je na vršenje odgojiteljske službe s ljubavlju.

Privodeći kraju program susreta odgojitelja, sudionici su bili podijeljeni u skupine kako bi razgovarali o radostima i poteškoćama vezanim uz pojedine odgojiteljske službe. Nakon zajedničke molitve Šestoga časa susret je zaključen zahvalama i poticajima biskupa Ćurića i rektora Radića.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: