U Vrbovskom i Lukovdolu održan prvi Susret dječjih zborova "Slavko Modrijan"

U Vrbovskom i Lukovdolu održan prvi Susret dječjih zborova "Slavko Modrijan"

Manifestacija je posvećena zaboravljenom skladatelju, zborovođi i pedagogu.

Autor
Laudato / J.J.
Objavljeno:
 
08.06.2023 15:51

Na blagdan Presvetoga Trojstva u Vrbovskom i Lukovdolu održan je prvi Susret dječjih zborova "Slavko Modrijan", u organizaciji Grada Vrbovsko, Župe sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom i Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Lukovdolu.

Manifestacija posvećena zaboravljenom skladatelju, zborovođi, pedagogu i organizatoru, prof. Slavku Modrijanu (Lukovdol, 20. srpnja 1909. – Zagreb, 7. travnja 1985.). Utemeljena je s ciljem predstavljanja Modrijanova djelovanja i ostavštine na području dječjeg zborskog pjevanja i pjesama za djecu. Modrijan je cijeli svoj život posvetio glazbenoj pedagogiji te je vodio tamburaške orkestre i zborove u Dječjem uzgajalištu "Amruševo" u Klinča Selima (od 1932. do 1936.), potom je utemeljio i vodio Dječji zbor "Proljeće" (od 1936. do 1945.) te izdavao istoimeni glazbeni časopis posvećen školskoj djeci i mladeži, kao i nekoliko notnih izdanja.

Radio je i na Radio stanici Zagreb, u okviru koje je Dječji zbor "Proljeće" redovito snimao i nastupao. Nakon Drugog svjetskog rata Modrijan je bio osuđen, te je osam mjeseci bio u zatvoru u Staroj Gradiški i izgubio građanska prava dvije godine.

Od 1947. do 1957. djelovao je kao ravnatelj Muzičke škole "Vatroslav Lisinski" u Bjelovaru, kojoj je i dao ime. Tijekom tog je razdoblja povećao broj nastavnika i instrumenata, a malo je poznata činjenica da je proslavljeni ansambl Zagrebačkih solista svoj prvi koncert održao upravo u Bjelovaru na Modrijanov poziv, dok je školski dječji zbor nastupao u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Od 1957. do umirovljenja 1970-ih Modrijan je bio nastavnik Glazbene kulture u Učiteljskoj gimnaziji u Slavonskome Brodu. Zahvaljujući dr. sc. Marti Ljubešić, rođ. Modrijan, ostavština Slavka Modrijana sada je dio istraživanja Eve Kirchmayer Bilić, koja je idejna začetnica ove manifestacije.

Susret dječjih zborova započeo je svetom Misom u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom, na kojoj je pjevao Dječji zbor "Ivanovi anđeli", istoimene župe u Stupniku, Lučkom, kraj Zagreba. Na svetoj Misi sudjelovali su i hrvatski branitelji iz Ivankova u Slavoniji i Gorskog kotara. Program je nastavljen u nedavno obnovljenoj Kući Mance u Vrbovskom, gdje je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić pozdravio nazočne, uz Evu Kirchmayer Bilić koja je predstavila značaj i opus Slavka Modrijana.

Na koncertu su nastupili dječji zborovi "Osječki zumbići" i "Teen zbor" Instituta Polifonija iz Osijeka, pod vodstvom Majde Škrlec, Anje Papa i umjetničkim vodstvom dr. sc. Antoanete Radočaj-Jerković te uz klavirsku suradnju prof. Davora Dedića i Eve Kirchmayer Bilić. U programu su sudjelovali i učenici Osnovne glazbene škole Ive Tijardovića iz Delnica (Jasna Majić, flauta, iz razreda prof. Ivana Buića i Nikola Majić, truba, iz razreda prof. Luke Horvata) i Marko Bilić na gitari iz zagrebačke Glazbene škole Pavla Markovca, prof. Nikica Polegubić.

Održana je i radionica na kojoj su sva okupljena djeca naučila dvije pjesme koje je Slavko Modrijan obradio i objavio u časopisu "Proljeće": "Svečica dogarja" i napjev iz Gorskog kotara "Bog daj, Bog daj".

Susret se nastavio u poslijepodnevnim satima u Domu kulture u Lukovdolu, gdje je životni i profesionalni put Slavka Modrjana predstavila Eva Kirchmayer Bilić, nakon čega je održan još jedan nastup Dječjeg zbora "Ivanovi anđeli" i učenika glazbenih škola iz Delnica i Zagreba.

Uz gradonačelnika Mufića, programima su nazočili gradonačelnikovi suradnici iz Vrbovskog i Lukovdola, brojni članovi obitelji Modrijan, mještani Vrbovskog i Lukovdola te župnici, don Hrvoje Poljak (Vrbovsko) i vlč. Branko Dragojević (Lukovdol).

Cilj je ove manifestacije u budućnosti proširiti i obogatiti programe stručnim skupovima na kojima će se iznositi i predstavljati dosezi i značaj Modrijanova višestrukog djelovanja, okupljati dječje zborove iz Gorskog kotara i cijele Hrvatske te na taj način obnoviti sjećanje na ovog zaboravljenog, a iznimno značajnog glazbenika i pedagoga koji je svojim djelovanjem obilježio posebice prvu polovicu 20. stoljeća, ističu organizatori.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: