Uskrsna poruka apostolskog nuncija Giorgia Lingue

Uskrsna poruka apostolskog nuncija Giorgia Lingue

"Svake godine u proljeće, kada se priroda budi iz zimskog sna, Uskrs nam poručuje da uvijek postoji nada."

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
01.04.2024 10:55

 

Hvaljen Isus i Marija!

Draga braćo i sestre,
dok se pripremamo proslaviti uskrsnuće Isusa Krista od mrtvih, zadovoljstvo mi je svima zajedno i svakome pojedinačno izraziti najiskrenije želje za novi i sveti život.

Svake godine u proljeće, kada se priroda budi iz zimskog sna, Uskrs nam poručuje da uvijek postoji nada: da smrt nije kraj, da novo proljeće i nas čeka nakon zimskog mrtvila. Isusovo uskrsnuće je blagdan nad blagdanima, temelj svih drugih kršćanskih blagdana.

Ne bismo slavili Božić da Krist nije uskrsnuo. Nijedan marijanski blagdan, koliko god da je lijep i značajan, ne bi imao smisla, kao ni spomendani nama toliko dragih svetaca. Trebali bismo zaboraviti naša svetišta i hodočasnička mjesta koja su dio našeg, ne samo kršćanskog, nego i društvenog života. Svatko od nas nedvojbeno ima svoja omiljena mjesta na koja se vjerno vraća svake godine. Ne bi također imalo smisla niti sjećati se naših preminulih, nositi im cvijeće i paliti svijeće, ako nisu ništa više doli prah u zemlji ili hrana za crve. Da Krist nije uskrsnuo, morali bismo ukinuti krsna slavlja i sve ostale sakramente.

Isusovo uskrsnuće daje smisao svim trenucima našeg života u vjeri. Zaista: "Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša" (1 Kor 15, 14), napisao je sveti Pavao kršćanima u Korintu.

No, Uskrs ne daje smisao samo našim slavljima, on daje smisao i svemu onome što nam se čini besmislenim.

Ako je smrt pobijeđena, i neshvatljiv misterij boli dobiva smisao, osobito bol nevinih. Smrt nije kraj, nije grob bez izlaza. To je početak novoga života.

Svaki je život stoga dragocjen.

Ne postoje „bezvrijedni“ životi. Ne postoje važne osobe i one beznačajne. Ništa i nitko neće biti izgubljen. Ponovno ćemo se susresti s Onime koji nas je došao osloboditi tame, otvoriti nam vrata vječnosti.

Stoga nam je Isus rekao: Ne zgrćite sebi blago na zemlji, gdje ga moljac i rđa nagrizaju i gdje ga kradljivci potkapaju i kradu. Zgrćite sebi blago na nebu, gdje ga ni moljac ni rđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne potkapaju niti kradu. Doista, gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce (Mt 6, 19 – 21). Uskrsli Krist od nas traži samo da ljubimo, jer samo onaj koji ljubi sakuplja blago na nebu. Naprotiv, onaj koji ne ljubi, trati vrijeme.

Molimo za sve one koji uludo troše svoje živote i koji su možda izgubili nadu.

Pomolimo se da se u svima zapali ono svjetlo koje nas potiče da kažemo: vrijedi krenuti ispočetka.

Treba imati hrabrosti ustati, reći dosta svemu što me čini robom, da bih počeo živjeti ovdje na zemlji kao na nebu.

Isus nam kaže da je to moguće jer On je uistinu uskrsnuo. Pokušajmo početi iznova, staviti Njega u središte svojega života i nikada ga više ne napustiti. Vidjet ćemo da je li tko u Kristu, nov je stvor. Staro uminu, novo, gle, nasta! (2 Kor 5, 17).

Sretan Uskrs svima.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: