[VEČERAS UŽIVO IZ HERCEGOVINE] Želimo povezivati Hrvate diljem svijeta, a u tome su nam Hrvati u BiH prioritet

[VEČERAS UŽIVO IZ HERCEGOVINE] Želimo povezivati Hrvate diljem svijeta, a u tome su nam Hrvati u BiH prioritet

'LTV želi podržavati i graditi zajedništvo našeg naroda.'

Autor
Večernji list/Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
20.01.2021 12:58

 

Obiteljska televizija Laudato danas otvara TV centar Međugorje. Prva emisija bit će  'Izdvojeno', a emitira se iz mostarskog studija RTV-a Herceg-Bosne, uživo od 20 sati.

Tom je prigodom K. Abramović dala intervju 'Večernjem listu' Bosne i Hercegovine, koji prenosimo u cijelosti:

Nakon Splita i Zadra, Laudato otvara televizijski centar i u Bosni i Hercegovini, odnosno u Međugorju. Zašto?

Laudato TV od početka svoga djelovanja misli na Hrvate u BiH u želji da LTV prati događaje Crkve u Hrvata, ne samo Crkve u Hrvatskoj. Kroz povijest smo trajno usmjereni jedni na druge. Hrvati u domovini i Hrvati u BiH jedni drugima su oslonac i pomoć u razvoju. Hrvati u BiH predstavljaju veliki demografski i duhovni potencijal koji obogaćuje narod u Hrvatskoj. Puno Hrvata rodom iz BiH gospodarski i društveno uspješno djeluje u Hrvatskoj, a tek kad pomislimo na brojna duhovna zvanja, svećenike, redovnike i redovnice, pa i biskupe, koje su Hrvati rodom iz BiH darovali svom narodu u domovini matici. To je velika dodatna vrijednost koju treba poštovati i vrednovati.

LTV želi povezivati Hrvate diljem svijeta, a u tome su nam Hrvati u BiH među prioritetima, jer prirodno smo upućeni jedni na druge. Zahvalni smo za doprinos Hrvata iz BiH koji su sudjelovali u obrani Hrvatske tijekom agresije 1990.-ih. I to je izniman pokazatelj ljubavi Hrvata iz BiH koji su spremni žrtvovati se za drugoga, za svoje sunarodnjake.

Činjenica da će se LTV centar nalaziti u Međugorju velika je već po samoj lokaciji odakle će djelovati, jer Međugorje je svjetski poznato marijansko odredište kamo svake godine hrle milijuni hodočasnika iz cijelog svijeta. Biti na izvoru mjesta Gospinih ukazanja osobita je milost, još u vremenu kada je ostvarena i osobita Papina pozornost za događaje u Međugorju, po prisutnosti posebnog Papinog izaslanika za Međugorje, mons. Henryka Hosera.

Gdje je Laudato u odnosu na ostale televizije u Hrvatskoj?

Laudato TV ima posebnu poziciju u odnosu na druge televizije u Hrvatskoj, utoliko što je LTV jedini specijalizirani vjerski kanal u Hrvatskoj. Hrvatski narod, osobito katolici, u godinama slobodne domovine govorili su kako žele katoličku televiziju u Hrvatskoj te je LTV toj želji odgovorio.

Laudato TV je po gledanosti na svim platformama među prvim lokalnim i regionalnim televizijama u Hrvatskoj. To je veliki uspjeh jer LTV nema zemaljsku koncesiju za cijelo područje Hrvatske. Svoj program putem zemaljske koncesije emitira samo na širem zagrebačkom području gdje imamo odličnu gledanost.

Čini se kako je ovo vrijeme pandemije Laudato znao dobro iskoristiti i povećati gledanost?

Da, okolnosti su bile takve, i još uvijek jesu, kad je generalno preporuka da se, zbog epidemioloških mjera, u liturgijskom životu sudjeluje gledajući prijenose Misa preko televizije. Prijenos Mise inače je najgledaniji sadržaj na LTV-u. Vrijeme pandemije ljude je dodatno usmjerilo da traži više oslonca, snage i utjehe u duhovnosti. U svijetu nesigurnosti čovjek je svoj pogled više usmjerio prema Bogu i Nebu, a to je stvarnost koju LTV stalno prati i na različite načine predstavlja, putem tumačenja Božje riječi, razgovora sa svećenicima, svjedočanstvom angažiranih vjernika laika. U tom smislu, vrijeme pandemije je osobiti izvanjski ambijent koji ljude potiče da tragaju za odgovorima na pitanja koja ih muče, o smislu trpljenja, patnje, bolesti, pogođenostima kojima smo izloženi, kako se nositi s tjeskobama i strahovima, kako zadržati nutarnji mir u tolikim teškoćama koje nas pogađaju. LTV svojim emisijama odgovara na takva traženja čovjeka.

Po čemu se televizijski program Laudato televizije razlikuje od ostalih?

Specifičnost LTV-a je praćenje vjerskog, duhovnog, crkvenog života u njegovoj redovitosti. To nas razlikuje od drugih televizija, jer su teme iz života Crkve u drugim medijima praćene prigodno, blagdanski, ili nažalost, nekad i sa željom da se istakne senzacionalizam, afera ili neki negativni primjeri kojih ima u svakoj stvarnosti života. LTV svojim motom 'Istinito, lijepo, dobro' želi pokazati koliko je dobroga prisutno u životu Crkve i na razini organiziranog laikata, brojnih vjerskih udruga i crkvenih zajednica, čiji su pojedinci nositelji istinske duhovne i moralne obnove u našem narodu u bazi, u međuljudskim odnosima. Isto tako, LTV povezuje vjernike iz Hrvatske s članovima Katoličke Crkve u svijetu. Upoznajemo razne stvarnosti djelovanja Crkve na svim kontinentima, kao i u Svetoj Zemlji, mjestu gdje se Isus Krist rodio i živio, što je osobito povijesno zanimljivo, upoznavati zemaljske tragove katoličke vjere.

Laudato je privatna televizija, kako je nastala?

Laudato TV je nastala početno kao rezultat velikog privatnog ulaganja mene kao utemeljiteljice, uz materijalnu nadogradnju i podršku različitih pravnih subjekata u domovini i svijetu. Prepoznala sam potrebu našeg naroda i Crkve da postoji medij koji producira vjerski sadržaj za televiziju koja je među najgledanijim i favoriziranim medijima publike u Hrvatskoj. Televizija je veliki projekt koji traži stalna ulaganja te sam zahvalna svima koji prepoznaju vrijednost LTV-a kao medija kojega vrijedi podržavati.

Kako se financira?

LTV se najvećim dijelom financira od donacija dobročinitelja, više od 60 % sredstava za svoje djelovanje LTV ostvaruje od donacija. Oko 30 % sredstava namiruje se od prihoda iz promidžbe i usluga. Članovi Kluba prijatelja LTV-a pomažu nas svojim redovitim mjesečnim izdvajanjem. Od državne Agencije za elektronske medije, Fonda za pluralizam, godišnje dobijemo oko 15 % sredstava koji predstavljaju dio našeg budžeta, nakon što, kao i drugi mediji, apliciramo s određenim emisijama za dobivanje sredstava od te Agencije.

Na području Bosne i Hercegovine, dr. sc. don Anto Ledić, župnik u Župi Presvetog Trojstva u Novom Travniku, kao vanjski suradnik Laudato televizije, djeluje više od godinu dana u cilju promoviranja njene vrijednosti, prikupljanja donacija, organiziranja humanitarnih koncerata te predlaganja tema za program Laudato TV-a, a koji se izravno odnose na katolička i kulturna događanja Hrvata u BiH. Zato, svi koji žele financijski podržati Laudato TV u Bosni i Hercegovini, mogu to učiniti putem računa:  Addiko bank d.d., Anto Ledić, Novi Travnik, Broj računa: 3060263007027505, opis: Za Laudato TV.

Govori se da očekujete nacionalnu zemaljsku koncesiju?

Prirodno je da svaka televizija želi što veći doseg svoje gledanosti, a nacionalna zemaljska koncesija to omogućuje. Na nama je da i dalje profesionalno izvršavamo svoje obaveze i odgovaramo na želje gledatelja. Smatramo kako bi upravo veliko htijenje brojnih gledatelja da, u ovom slučaju, LTV mogu gledati zemaljskim putem, trebalo biti relevantna preporuka da se to i omogući. Nadamo se da će Agencija za elektronske medije prepoznati tu javnu potrebu.

Što biste poručili gledateljima u Bosni i Hercegovini?

Hvala gledateljima u BiH na podršci koju sve ovo vrijeme pokazuju prema djelovanju LTV-a, prateći naš program i materijalno pomažući naše djelovanje. Drago mi je da ćemo im sada biti još bliži, po djelovanju LTV centra u Međugorju, čime ćemo intenzivnije pratiti crkvene događaje među Hrvatima u BiH.

Želimo biti podrška našem narodu u BiH, koji je pokazao svoju snagu i žilavost opstajući u teškim povijesnim i društvenim okolnostima u BiH. LTV želi podržavati i graditi zajedništvo našeg naroda. Hrvati u BiH predstavljaju veliko bogatstvo koje zaslužuje i produkciju LTV-a iz centra u Međugorju.

Pozivamo drage gledatelje u BiH da nas prate. Otvoreni smo za suradnju i konstruktivne prijedloge u podizanju kvalitete i raznolikosti LTV programa koji želi biti ohrabrujuća blizina i podrška ljudima u BiH.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: