Vjeroučitelj Mario Žuvela: 'Obje društvene igre nastale su kako bi se katehetski rad s djecom učinio jednostavnijim i praktičnijim'

Vjeroučitelj Mario Žuvela: 'Obje društvene igre nastale su kako bi se katehetski rad s djecom učinio jednostavnijim i praktičnijim'

– Može se reći da je i u jednoj i u drugoj društvenoj igri cilj sam Isus – poručio je vjeroučitelj Mario Žuvela.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
Mario Žuvela
Objavljeno:
 
05.12.2020 11:15

 

Vjeroučitelj Mario Žuvela osmislio je dvije katoličke društvene igre te ih je izdao u suradnji sa župnikom, don Darijom Čorićem, i Župom svetog Petra apostola u Kaštel Novom. Društvena igra 'Put prema milosrdnom Isusu' nastala je u Godini Božjeg milosrđa 2016. godine, a igra 'Znak pobjede' izdana je ove godine. Kako su nastale ove dvije društvene igre te koji je njihov cilj, pročitajte u intervjuu koji slijedi.

Što vas je potaknulo na izradu društvenih igara: 'Put prema milosrdnom Isusu' i 'Znak pobjede'?

Radeći s djecom u školi, vidio sam kako je igra jedan od najboljih načina stjecanja novih znanja. Kroz igru vrijeme brže prođe i sudionici se na jedan intenzivniji način povežu jedan s drugim. Sve ono što kroz vjeronaučni program kao vjeroučitelji u školi učimo djecu, ubacio sam u igre kroz različite zadatke i izazove. Tako djeca na vrlo jednostavan i zabavan način mogu otkrivati novi vjerski sadržaj i produbljivati svoju vjeru.

Kako su nastale društvena igre: 'Put prema milosrdnom Isusu' i 'Znak pobjede'?

Igra 'Put prema milosrdnom Isusu' nastala je u Godini Božjeg milosrđa, godini koja je bila izvanredna jubilejska godina posvećena Božjemu milosrđu. 'Znak pobjede' igra je izdana ove, 2020. godine. Obje igre nastale su iz potrebe za nekim dodatnim materijalom koji bi katehetski rad s djecom u razredu učinio jednostavnijim i praktičnijim.

Što sadrže društvene igre koje ste izradili?

Ove igre sadrže mnogo pitanja i slika koje tumače vjeru na jednostavan način. Cilj je svake igre dublje upoznavanje s vjerom kroz natjecanje u kojem treba što prije stići do cilja. Može se reći da je i u jednoj i u drugoj igri cilj sam Isus. U igri 'Put prema milosrdnom Isusu' igrači, bacajući kockicu, kreću se po ploči te, ovisno o tome na koju boju stanu, izvlače kartice i odgovaraju na pitanja o brojevima povezanim s vjerskim naukom, o Isusovim prispodobama, o Isusovim najpoznatijim izrekama iz Evanđelja te o različitim liturgijskim predmetima. U Igri 'Znak pobjede' izvlače kartice te prepoznaju citate Svetoga pisma, odgovaraju na postavljena pitanja, na slikama otkrivaju događanja Isusove muke, smrti i uskrsnuća, te prolaze kroz različite izazove vjerskog života.

Komu su igre namijenjene?

Namjena ovih igara nije samo integracija u školski vjeronaučni program ili župnu katehezu, što je već u nekim školama i župama lijepo zaživjelo, već i dobra prilika svakom roditelju da malo poradi na izgradnji kućne crkve, jer ove igre mogu igrati djeca prvopričesničke dobi, pa nadalje sve ostale. Igra ima priliku zbližiti obitelji, roditelje i djecu koji su danas nažalost potpuno raspršeni na različite strane zbog sve većih pritisaka društva te imaju sve manje vremena za međusobno druženje, ali i svjedočenje vjere.

Gdje je moguće nabaviti ove društvene igre?

Izdavač ovih igara je Župa sv. Petra apostola – Kaštel Novi, i župnik, don Darijo Čorić, koji je radosno prihvatio i ostvario zamisao da izda ove dvije društvene igre kako bi vjeru što više približio mladima i obiteljima. Zato se igre mogu nabaviti u Župnom uredu Župe Kaštel Novi ili ih naručiti preko Facebook stranice 'Župa ap. – Kaštel Novi'.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: