Volonterke u Kući bl. Alojzija Stepinca: ''Ovaj dom ima toplinu''

Volonterke u Kući bl. Alojzija Stepinca: ''Ovaj dom ima toplinu''

''Ovo je bilo divno iskustvo koje me je naučilo mnogo pouka u životu.''

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Caritas Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
01.08.2022 13:03

 

Nekoliko volonterki iz inozemstva ovoga su ljeta pomagale u Caritasovoj Kući bl. Alojzija Stepinca preko podružnica međunarodne organizacije International Building Organisation (IBO). Od 18. do 30. srpnja bile su ispomoć zaposlenicima u skrbi za djecu i odrasle osobe s tjelesnim i mentalnim oštećenjem, izvijestio je Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

''Ovaj dom ima toplinu'', kazala je Sien (23), studentica socijalnog rada iz Belgije, koja ima devet godina iskustva animatorskoga rada s djecom s teškoćama, a trenutačno radi u vrtiću u kojemu ima djece s teškoćama.

Zaposlenike Caritasa doživjela je kao brižne ljude, domaće stanovništvo kao vrlo otvoreno i susretljivo, a prirodu naše zemlje posebno lijepom. Iako joj se sviđa ova grupa, želja za novim iskustvima odvest će ju sljedeće ljeto drugamo, no ipak priznaje kako će joj nedostajati djeca i djelatnici koje je tu upoznala.

Ester, studentica socijalnog rada, također iz Belgije, kazala je kako joj se sviđa ovaj dom, te se tu osjećala kao kod kuće. Ona već ima volontersko iskustvo u radu s grupom odraslih osoba s mentalnim teškoćama, a u Brezovicu je došla jer se htjela okušati u radu s djecom i vidjeti kako s njima rade drugdje u svijetu.

Među volonterkama je bila i Cecila iz Nizozemske koja je kazala kako joj je ovo iskustvo puno značilo.

''Uživala sam volontirajući! Ovo je bilo divno iskustvo koje me je naučilo mnogo pouka u životu. Djeca su me naučila uživati u malim stvarima u životu i komuniciram bez govornog jezika. Osoblje je bilo vrlo ljubazno. Dobro se brinulo za nas i bili su vrlo brižni. Svaki su nas dan pitali o našem iskustvu i pomagali nam. Iako je jezik drukčiji od našeg, zaista smo se dobro sporazumijevali koristeći se rukama. Djeca su vrlo slatka i, kad sam s njima, osjećam se kao kod kuće. Hrvatska mi se polako čini drugim domom'', izjavila je Cecile iz Nizozemske koja trenutačno studira psihologiju, a završila je studij socijalnog rada. Na ponudu organizacije IBO za volontiranje u Kući bl. Alojzija Stepinca, naišla je tražeći posao koji bi radila preko praznika s djecom.

Zadovoljstvo u volontiranju podijelila je Lisa.

''Ovo je bilo lijepo iskustvo'', kaže Lisa, novodiplomirana terapeutica iz Belgije, koju je Kuća bl. Alojzija Stepinca privukla za volontiranje jer ju zanimaju djeca s invaliditetom, a ima volontersko iskustvo pomaganja u učenju djeci u obiteljima u kojima to nisu u stanju raditi roditelji iz bilo kojeg razloga ili ne mogu platiti potrebne instrukcije svojoj djeci. Priznaje da smo ljubazan narod te da je uživala u prirodnim ljepotama i kulturnoj baštini naše zemlje, ali želja da iskoristi ponude drugih organizacija i vidi način života i rada u raznim zemljama, sljedeće ljeto odvest će ju drugamo.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: