Za papu izabran Angelo Giuseppe Roncalli – Ivan XXIII.

Za papu izabran Angelo Giuseppe Roncalli – Ivan XXIII.

Za razliku od svog prethodnika, novi papa porijeklom nije bio iz bogate obitelji. Rođen je u malom talijanskom selu između Milana i talijanskih Alpa. 

Autor
laudato/D.R.
Fotograf
povijest.hr
Objavljeno:
 
28.10.2021 07:52

 

Dana 28. listopada 1958. godine dogodio se jedan od najsudbonosnijih papinskih izbora u povijesti. Za papu je izabran Angelo Giuseppe Roncalli, koji je uzeo ime Ivan XXIII., prisjeća se Povijest.hr.

Taj je papa znamenit po tome što je pokrenuo Drugi vatikanski koncil, događaj kojim je Katolička Crkva uhvatila korak sa suvremenim svijetom. Odredbe tog Koncila i dandanas obvezuju sve katoličke vjernike.

Za razliku od svog prethodnika, novi papa porijeklom nije bio iz bogate obitelji. Rođen je u malom talijanskom selu, otprilike na pola puta između Milana i talijanskih Alpa. Imao je čak dvanaestero braće i sestara. Sv. papa Ivan XXIII. bio je dobar čovjek, pa su ga nazivali i papa Ivan Dobri. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženikom Katoličke Crkve 2000. godine.

Papinski izbor na današnji dan 1958. godine održao se u Sikstinskoj kapeli, u Vatikanu. Prisutan je bio 51 kardinal. U svijetu su u to doba postojala još dva kardinala koja nisu mogla doći na konklavu. Bili su to bl. Alojzije Stepinac, koji nije mogao otići iz Jugoslavije, i mađarski kardinal József Mindszenty, koji nije mogao izići iz komunističke Mađarske.

I sam novoizabrani papa navodno je bio iznenađen svojim izborom. Naime, prethodno je već bio kupio kartu za povratak u Veneciju, gdje je bio patrijarh. Neki su smatrali da je njegov izbor bio prijelazno rješenje, jer bio je prilično star s čak 77 godina. Međutim, sv. papa Ivan XXIII. vladao je oko četiri i pol godine i uveo je u Crkvu velike reforme. Bio je popularan i u svijetu, pa ga je časopis Time 1962. proglasio osobom godine.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: