Zagrebački nadbiskup Šeper postao kardinal

Zagrebački nadbiskup Šeper postao kardinal

Crkva u Hrvata dobila je tako novog kardinala nakon Alojzija Stepinca, također zagrebačkog nadbiskupa, koji je preminuo 1960. godine.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Wikimedia
Objavljeno:
 
22.02.2021 16:38

 

Na današnji dan 1965. godine zagrebački nadbiskup Franjo Šeper postao je kardinal Katoličke Crkve. Crkva u Hrvata dobila je tako novog kardinala nakon Alojzija Stepinca, također zagrebačkog nadbiskupa, koji je preminuo 1960. godine.

Nadbiskup Šeper imao je 59 godina kad je postao kardinal te je s tom titulom bio sudionik triju konklava, ali ni u jednoj nije bio blizu izbora za Papu. Na čelu Zagrebačke nadbiskupije bio je od Stepinčeve smrti, premda je kao nadbiskup koadjutor upravljao nadbiskupijom za vrijeme Stepinčeva boravka u kućnom pritvoru. 

Samo tri godine kasnije bit će imenovan prefektom Svete kongregacije za nauk vjere, nekadašnje Inkvizicije, čime je postao prvi Hrvat koji je dostigao tako visok položaj u Katoličkoj Crkvi. Na mjestu prefekta naslijedit će ga Joseph Ratzinger, kasnije izabrani papa Benedikt XVI., dok će zagrebački nadbiskup nakon njega postati Franjo Kuharić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro