Zid boli – simbol stradanja Hrvata u Domovinskom ratu

Zid boli – simbol stradanja Hrvata u Domovinskom ratu

Na današnji dan 1993. godine u Zagrebu je podignut Zid boli – simbol stradanja hrvatskoga naroda i duboke patnje.

 

 

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
www.croatianhistory.net
Objavljeno:
 
26.09.2022 08:57

 

Spomenik hrvatskim žrtvama Domovinskog rata – Zid boli – podignut je 26. rujna 1993. godine u Zagrebu. Postavljen je na zapadnom dijelu raskrižja Ilice i Ulice Svetog Duha, uz Selsku cestu, oko tadašnjeg zagrebačkog sjedišta UNPROFOR-a, pišepPovijest.hr.

Gradnju Zida boli spontano su potaknule majke smrtno stradalih iz protesta prema snagama UN-a koje su premalo učinile na zaustavljanju agresije na Hrvatsku.
Spomenik je izgrađen kao dugački zid od crvenih i crnih opeka s ispisanim imenima stradalih zbog velikosrpskih agresora. Dio Zida činile su i opeke s imenima razrušenih gradova i sela. Zid je, nažalost, dan za danom postajao sve duži dosegavši 13 600 opeka. Pred njim su obitelji i mnogobrojni građani godinama palili svijeće i odavali počast stradalima.

S vremenom je Zid počeo propadati, pa se iniciralo da se taj jedinstveni spomenik spasi i očuva. Nakon različitih ideja o smještaju spomenika 2005. godine, konačno je odlučeno da se Zid boli premjesti na zagrebačko groblje ''Mirogoj''. Tamo su opeke s imenima ugrađene u spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli, autora Dušana Džamonje. 

Kasnije su imena poginulih i nestalih uklesana u kenotaf crkve Svete Matere Slobode na zagrebačkom Jarunu.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro

Još iz rubrike: