Znanstvenici nadomak rješenja misterija križeva na zidovima crkve svetoga Groba

Znanstvenici nadomak rješenja misterija križeva na zidovima crkve svetoga Groba

Za oslikane križeve dugo se mislilo kako su grafiti, ali istraživači koji koriste trodimenzionalnu tehnologiju možda su otkrili nešto drugačiju priču za koju pretpostavljaju da datira u 15. stoljeće.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
14.04.2021 08:08

 

Među najdirljivijim znamenitostima koje posjetitelji susreću u jeruzalemskoj crkvi svetoga Groba tisuće su križeva ucrtanih u zidove crkve. Služe kao podsjetnici da današnji hodočasnik slijedi stope kršćana koji su stoljećima prije prelazili kontinente kako bi vidjeli mjesto Isusova raspeća i groba.

Dosad se smatralo da su grafite križeva načinili sami hodočasnici. Sada su, kako izvještava 'Reuters', a prenosi katolički tjednik Nedjelja, izraelski istraživači, koji koriste trodimenzionalnu tehnologiju snimanja, utvrdili kako su križevi nastali ulaganjem organiziranijih napora.

Otkrili su kako su križevi iz 15. stoljeća vrlo slični u pogledu dubine i dizajna te to sugerira kako ih je stvorilo samo nekoliko ljudi.

Amit Re’em, arheolog koji surađuje s izraelskim vlastima za starine, u koordinaciji s Armenskom Pravoslavnom Crkvom, objasnio je nalaze tima.

– Ovaj nas jedinstveni fenomen uvijek zbunjuje: jesu li to grafiti hodočasnika, ili bolje rečeno, nešto drugo? Vidjeli smo da svi križevi imaju jednaku dubinu, pa čak i obilježje zidara – rekao je Re'em, privremeno ih datirajući u 15. stoljeće.

Pojasnio je kako su to možda radila dva ili tri umjetnika te da to nisu obični grafiti, nego nešto organiziranije.

Ograničeni broj umjetnika ukazuje na to da su križevi stvoreni kao služba hodočasnicima, možda da im pomognu u duhovnom putovanju.

– Recimo da ste armenski hodočasnik, pa platite nešto svećeniku, platite nešto ovom posebnom umjetniku i on nešto ucrta za vas – u korist vaše duše i duša vaše rodbine, izrezbari poseban križ u svetom mjesto za kršćane – rekao je Re'em.

Nakon zatvaranja prošle godine, zbog pandemije COVID-19, crkva svetog Groba bila je otvorena za Uskrs i ponovno dočekuje posjetitelje.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro