Znate li što je sakrarij i jeste li ga ikada vidjeli?

Znate li što je sakrarij i jeste li ga ikada vidjeli?

Sakrarij je poseban slivnik iz ranokršćanskih vremena čiji odvod ide izravno na zemlju kako bi se osiguralo pravilno odlaganje posvećenih materijalnih stvari.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
massexplained.com
Objavljeno:
 
12.07.2020 16:52

 

Ako ste ikada bili u sakristiji u nekoj katoličkoj crkvi možda ste primijetili dva slivnika. Jedan slivnik izgleda uobičajeno, ima slavinu s normalnim vodovodom. No, pokraj njega ili negdje drugdje postoji drugi slivnik bez slavine i koji je redovito pokriven.

Taj slivnik zove se 'sakrarij' i prvotno je zamišljen kao mjesto za pravilno odlaganje sakralnih elemenata. Ima odvod koji ide izravno u zemlju kako bi se prirodni elementi vratili na zemlju na dostojniji način bez da se 'pomiješa' s kanalizacijom.

Jedna od svrha sakrarija jest zbrinjavanje vode koja u sebi sadrži posvećenu hostiju koja je nehotice pala na pod i onečistila se. Ako hostija padne na pod obično se konzumira ili se stavi u posudu s vodom gdje se hostija rastopi i razgradi. Potom se ta voda slijeva u sakrarij.

Osim toga, sakrarij se koristi i kao odvod vode koja je korištena za pranje liturgijskih posuda, za pranje svećenikovih ruku, za pranje tjelesnika i slično.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!