Ivana Vincek Kovačić: 'Bake i djedovi spona su koja povezuje naraštaje, prenose mladima iskustvo života i vjere'

Ivana Vincek Kovačić: 'Bake i djedovi spona su koja povezuje naraštaje, prenose mladima iskustvo života i vjere'

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba svake će se godine obilježavati četvrte nedjelje u srpnju, povodom spomendana sv. Joakima i Ane.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
22.07.2021 17:41

 

Prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba obilježava se 25. srpnja 2021. godine na poticaj pape Franje. Tim će povodom Caritas Zagrebačke nadbiskupije, uz potporu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba te u suradnji s Domom za starije osobe Dubrava – Zagreb, u nedjelju 25. srpnja u 10:00 sati upriličiti prigodni program u Kući sv. Franje u Vugrovcu.

U programu će sudjelovati korisnici iz Caritasovih kuća za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i korisnici Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb. Program će obuhvatiti povezivanje djece koja su u institucionalnoj skrbi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s korisnicima Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb, mrežnom komunikacijom putem tableta. Ovime se želi potaknuti svijest o važnosti razvoja odnosa 'djedova i baka' i 'unučadi', koji – iako nisu biološki povezani – mogu međusobno ostvariti odnose s takvim kvalitetama i zadovoljiti svoje potrebe za pripadanjem i kontaktom.

Tom prigodom Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije razgovarao je s Ivanom Vincek Kovačić, voditeljicom Kuće sv. Franje u Vugrovcu.

Na koji ćete način ovaj dan obilježiti u Kući sv. Franje u Vugrovcu? Kakav je program predviđen u nedjelju? Koju poruku želite poslati?

– Prvi svjetski dan djedova i baka te starijih osoba obilježit će se u nedjelju 25. srpnja, a Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizira proslavu za djecu iz Caritasovih kuća bez odgovarajuće roditeljske skrbi i korisnika Doma za starije osobe Dubrava – Zagreb. Pripremamo program korisnika, zajedničku radionicu korisnika, veselo  zajedničko druženje uz aktivnosti u skladu sa željama i afinitetima (pričanje priča, igranje društvenih igara i sl.). Susret će završiti uz primopredaju poklona koji su se kroz kreativne radionice marljivo izrađivali za međugeneracijski susret. Djeca iz Kuće vesele se međugeneracijskom susretu i sigurno će ih susret obogatiti i oplemeniti.
 
Ovo međugeneracijsko povezivanje otvara pozitivne prostore za doprinos mentalnom, emocionalnom i duhovnom zdravlju, prostore dostojanstvenoj starosti i brižnoj mladosti koja će kroz ovaj susret učiti o humanosti prema trećoj životnoj dobi.
 
U programu će sudjelovati korisnici iz Caritasovih kuća za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i korisnici Doma za starije osobe Dubrava  Zagreb. U najavi je navedeno da želite potaknuti svijest o važnosti razvoja odnosa 'djedova i baka' i 'unučadi'. Što vas je potaknulo da upravo na ovaj način – susretom i povezivanjem djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i starijih osoba u Domu – obilježite Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba? Što očekujete od njihova susreta?

– Pandemija Covid-19 donijela je mnogobrojne posljedice za stanovništvo, ali najviše je pogodila osobe starije životne dobi. Izolacija korisnika Domova za starije zbog očuvanja života i zdravlja posebno je ostavila traga na korisnicima domova za starije i nemoćne. S druge strane, imamo skupinu korisnika Kuće za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja iz brojnih razloga nemaju dragocjene veze s djedovima i bakama. Bake i djedovi spona su koja povezuje naraštaje, prenose mladima iskustvo života i vjere.

Susret smatramo posebno vrijednim i važnim zbog važnosti učenja djece o humanosti prema trećoj životnoj dobi. Očekujemo zajedništvo, veselje i prekrasne uspomene koje će se urezati i srca samih sudionika i posjetitelja.
 
Jeste li i prije surađivali s Domom za starije osobe Dubrava  Zagreb i planirate li nastaviti suradnju u budućnosti?

– Ovo je prva suradnja Caritasove Kuće svetog Franje s Domom za starije osobe Dubrava – Zagreb. S obzirom na veselje korisnika Kuće koji se uz pomoć odgojiteljica pripremaju za susret, svakako planiramo nastaviti suradnju u budućnosti. Vjerujem da je ovo početak lijepe suradnje koja će obogatiti i oplemeniti živote svih sudionika.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije ima bogato razvijen sustav rada i brige o starijim osobama. Možete li istaknuti najvažnije projekte i načine djelovanja Caritasa prema djedovima i bakama i starijim osobama?

– Karitativnu skrb za starije i nemoćne osobe kroz pružanje pomoći u kući/stanovima naš nadbiskupijski Caritas provodi od 1994. godine. Taj program pomoći u kućanskim poslovima i nabavci namirnica, a povremeno i posjeta medicinske sestre, obuhvaćao je od početka terenske obilaske koji su se prema potrebama korisnika održavali svakodnevno ili tjedno. To područje djelovanja mijenjalo je organizacijske forme, a trenutačno se provodi kao usluga 'Pomoć u kući'. Tijekom 2020. godine tom je uslugom bilo obuhvaćeno 125 korisnika. Usluga je zapošljavala petero osoba koje su odradile 1871 izlazak na teren, a osmero volontera odradilo je 114 izlazaka na teren. Za korisnike ove usluge Caritas povremeno organizira hodočašća u razna svetišta te jednodnevne izlete.

Od 2019. godine Caritas, u partnerstvu s Gradom Zagrebom, pomoć u kući pruža i kroz projekt 'Socijalno se uključi i zaposli – SUZI', financiran sredstvima Europske unije. U projektu je zaposleno 10 žena i voditeljica projekta, a u usluge je uključeno 50 korisnika.

Osim kroz uslugu 'Pomoć u kući' starijim i nemoćnim osobama, naš Caritas pomaže uključujući ih za primatelje pomoći 'Socijalna košarica – podjela pomoći u naravi' te primatelje donacija kruha i peciva, odjeće i obuće, namještaja, ogrjeva (akcija 'Dobro srce za topli dom') te raznih obrtničkih i ugostiteljskih usluga (akcija 'Dobro se dobrim vraća'). Starije osobe također mogu koristiti i našu uslugu posudbe ortopedskih pomagala.

Također je potrebno ovdje navesti i susrete umirovljenika o Božiću i Uskrsu, s prigodnim duhovno-kulturnim programom i darovima, koji su prekinuti zbog mjera zaštite od koronavirusa. Duga je tradicija našega Caritasa u organizaciji posjeta starijih i nemoćnih osoba po njihovim kućama/stanovima, uz podjelu darova, povodom Svjetskog dana bolesnika, zatim akcija povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te nešto novijeg Svjetskog dana siromaha.
 
Spomenula bih također i zanimljiv projekt za starije osobe 'Zajedno samostalni – psihološka dimenzija životnih vještina', koji je u suradnji s Caritasom provela udruga 'Senior' tijekom protekle dvije godine.
 
Na koncu imamo starijih osoba i među korisnicima Prihvatilišta za beskućnike (trenutačno je četvero korisnika starije od 65 godina).

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba svake će se godine obilježavati četvrte nedjelje u srpnju, povodom spomendana sv. Joakima i Ane, kao poticaj da je starost dar te da su bake i djedovi spona koja povezuje naraštaje kako bi se mladima prenijelo iskustvo života i vjere.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Istinito, lijepo i dobro