Izazovi i radosti podizanja djeteta

Izazovi i radosti podizanja djeteta

Ispovijest samohrane majke iz Siska.

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
19.05.2023 10:36

 

Rastava braka nikada ne prolazi bez posljedica i sa sobom nosi mnoge izazove i promjene. Ne pogađa jednakim intenzitetom oba supružnika, već se svatko s novonastalom situacijom suočava na sebi svojstven način. Ako je brak rezultirao i rođenjem djeteta, to predstavlja dodati izazov jer se o njemu treba brinuti. Nažalost, kada dođe do rastave djeca najviše pate, jer im je upravo od najranije dobi jednako potrebna kako očinska tako i majčinska prisutnost u životu. Neke izazove samohranog roditeljstva, al ii radosti podizanja djeteta s nama je podijelila Tina, samohrana majka iz Siska.

“Rastava braka donijela mi je niz emocionalnih izazova. Od suočavanja s gubitkom temelja – nečega u što sam polagala tolike nade, do tuge i žaljenja za izgubljenim, pa sve do suočavanja s novom stvarnošću roditeljstva bez muža. Osjećaj usamljenosti i zbunjenosti definitivno je prevladavao na početku, ali ljubav prema sinu nosila me kroz svaki dan. Svaki dan postao mi je prilika za rast. Tako smo zajedno rasli u ljubavi sin i ja, jer biti samohrani roditelj znači da morate naučiti kako preuzeti odgovornost za sve aspekte podizanja djeteta. Od svakodnevnih rutina pa do važnih životnih odluka, vi ste sada glava kuće, odgovorna osoba koja brine o dobrobiti svog djeteta. Opet kažem kako je početak bio iznimno težak, ali s vremenom, postajete sigurniji u svoje roditeljske vještine. A tu je uvijek bila i moja majka koja je uskakala kad god sam trebala pomoć bilo koje vrste.”

Tina ističe kako je jedan od najvećih izazova samohranih majki suočavanje s financijskim teretom koji dolazi s podizanjem djeteta. 

“Bez partnera koji s vama dijeli troškove, morate biti vrlo osviješteni o svom budžetu i upravljati sredstvima na najbolji mogući način. Danas je sve jako skupo, a posebno dječji asortiman. Nekako mi ne drži vodu priča da se država brine za demografsku situaciju, a da je sve za djecu toliko skupo…”, požalila nam se.

Pored svega toga, unatoč izazovima, roditeljstvo donosi i mnoge životne radosti. Osmijeh voljenog sina Tini uljepšava svaki dan i daje joj snage i smisao da hrabro nastavi dalje. I tako već tri godine.

“Gledati kako vaše dijete raste i razvija se, svjedočiti njegovim postignućima i usponima, donosi neprocjenjivu sreću. Nakon svega proživljenoga, mogu reći kako postati samohrana majka donosi in eke dobre stvari, prije svega priliku da izgradite posebno, snažno povezanost s djetetom koja vas motivira da svakodnevno dajete svoj maksimum. U svemu treba pronaći nešto dobro i lijepo. Život je lijep unatoč svim nedaćama. To je i moja poruka svim majkama – život je lijep.”

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.