Jesu li žene u Republici Hrvatskoj ugrožene?

Jesu li žene u Republici Hrvatskoj ugrožene?

Svoj pogled na ovo važno pitanje s nama je podijelila mlada majka koja radi u prosvjeti.
 

Autor
Laudato
Fotograf
PEXELS
Objavljeno:
 
20.09.2023 09:30

 

Prateći razne medije glavne struje u Republici Hrvatskoj, može se steći dojam kako ženama u našoj državi prijete ugroze sa svih strana, ponajprije od muškaraca. Rezultat je to sustavne oštre retorike raznih feminističkih udruga koje posljednjih desetak godina naglo jačaju te su neprekidno prisutne u medijima. Naravno da ne želimo nijekati i zanemarivati mnoge izazove i probleme s kojima se žene svakodnevno susreću, naprotiv – upravo je i cilj ovog našeg projekta da ukažemo na njih, međutim, valja razmotriti i jedan drugi pogled. Na tragu njega, s nama je svoje mišljenje podijelila Andrea M., mlada majka koja radi u prosvjeti, a koja već nekoliko godina aktivno prati razvoj feminizma na općoj, ali i nacionalnoj razini. Prije svega, zanimalo nas je osjeća li se, kao žena, ugroženo u hrvatskom društvu.

Ne osjećam se ugroženo u poslovnom ili društvenom životu kao žena, možda zbog činjenice što se bavim poslom u kojem i prevladavaju žene. Više se osjećam ugroženo od takozvanih feministkinja koje, po mom mišljenju, imaju izvrnuto poimanje ženstvenosti i ženskih prava. Na primjer, živo biće koje može rasti u meni ne smatram svojim tijelom i ne smatram da ga/ju imam pravo ubiti ako ne želim dijete u određenom trenutku, jer to je  dijete odvojeno od moga tijela i postaje osobom samim začećem. Osjećam se ugroženo i neprihvaćeno od takvih žena koje nameću svoje mišljenje i smatraju da se sve žene trebaju tako (kao i one) osjećati i ponašati. Žao mi je što nisu otkrile svoju istinsku ženstvenost i shvatile koliko je blagoslov moći nositi dijete pod svojim srcem, poroditi ga i odgajati. Smatram da borbom za te svoje iskrivljenje vrijednosti nikada i ne će moći ostvariti puninu sebe kao žene i osobe općenito. Tako da se ne osjećam ugroženo ni od koga osim od liberalne feminističke propagande.”

“Ali, smatram da su danas žene u Hrvatskoj i općenito na ovom prostoru ugrožene pred nasilničkim vezama, bilo da je riječ o fizičkom ili psihičkom nasilju, jer kod nas je još uvijek ustaljeno ono ‘šuti i trpi’ i ‘što će selo reći’ ako ženu muškarac zlostavlja na bilo kojoj osnovi. Mislim da je ključ u osvještavanju toga što znači biti žena, kako se prema ženi treba odnositi i zapravo vraćanje one biti ženskosti i muškosti u obitelji i odgoju djece. Smatram da onda ne bi bilo problema ni s krivim shvaćanjem uloga: žena koje preuzimaju uloge muškaraca, muškaraca koji se osjećaju inferiorno jer žene preuzimaju njihove uloge i nasilja u odnosima s bilo koje strane.”

Zanimalo nas je i sljedeće: brine li se naše društvo dovoljno za majke i što još može, u vezi s tim, učiniti za njihov boljitak?

“Mislim da hrvatsko društvo još donekle i brine o majkama jer imamo mogućnost ostati s djecom do prve godine. U većini zemalja ta je mogućnost samo na nekoliko mjeseci. Ali, smatram da bi trebala postojati mogućnosti da žene rade na pola radnog vremena i da mogu kod kuće ostati duže s djecom, a da imaju pristojna primanja. Danas se mnoge žene ne odlučuju na više djece jer si ne mogu priuštiti vrtić ili ne mogu dobiti mjesto. S obzirom na demografsku situaciju, mislim da se puno prije trebalo razmišljati o većem broju vrtića i da država treba biti više uključena u njihovo financiranje”, zaključila je Andrea.

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.