Kako prepoznati granice u odnosima?

Kako prepoznati granice u odnosima?

Zdrave granice čuvaju našu individualnost. Jesu li tvoje granice porozne, rigidne ili zdrave?

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
13.02.2024 11:30

 

Ljudski odnosi su odnosi komunikacije i interakcije, obostranog prihvaćanja i razumijevanja, ali i sukoba i iskorištavanja. Kako bismo ostali emocionalno, duhovno i fizički zdravi, važno je u odnosima postaviti zdrave granice. One stoje u "zlatnoj sredini" između poroznih i rigidnih granica. Granice na ljudsku osobu djeluju obostrano - stvaraju emocionalno zdravlje i njih (granice) stvaraju ljudi s emocionalnim zdravljem. Zdrave granice također čuvaju našu individualnost i jedinstvenost. A kako ne bismo samo teoretski i "suhoparno" govorili o granicama u ljudskim odnosima, donosimo poticajnu priču koja na jednostavan i zanimljiv način mnogo toga objašnjava.

U malenom gradu na obali rijeke, živjela je Ana, žena blage naravi i toplog osmijeha, koja je uvijek bila tu za druge. No, često je osjećala umor i nelagodu, ne shvaćajući u potpunosti zašto. Jedne večeri, sjedeći na verandi s najboljom prijateljicom Marinom, Ana je otvorila srce.

"Znaš, Marina," započela je, "čini mi se da se gubim u odnosima s ljudima. Stalno pokušavam biti dobra, ali na kraju se osjećam iscrpljeno."

Marina, mudra žena koja je mnogo toga kao psihologinja prošla u životu, nasmiješi se i reče: "Draga Ana, možda je vrijeme da postaviš granice. One su poput nevidljivih ograda koje štite tvoj prostor i energiju."

Ana je znatiželjno pogledala prijateljicu. "Granice? Što to točno znači?"

"Vidiš," nastavila je Marina, "postoji nekoliko vrsta granica. Na primjer, vremenske granice pomažu ti odvojiti vrijeme za sebe. Važno je reći 'ne' kad osjetiš da ti je raspored pretrpan. Također, emocionalne granice omogućuju ti da zadržiš svoje osjećaje i ne preuzimaš tuđe brige. Bitno je prepoznati kada trebaš odmaknuti se kako bi se zaštitila. Intelektualne granice, s druge strane, pomažu u razvoju osjećaja vlastite sigurnosti pri izražavanju mišljenja. One također potiču na odvažnost i ohrabruju.

Ana je kimala glavom, razmišljajući o situacijama kada se osjećala preplavljeno tuđim problemima. "A seksualne granice?" upitala je znatiželjno.

"One su ključne u intimnim odnosima," objasnila je Marina. "Trebaš jasno komunicirati što ti je ugodno, a što nije. Duhovne granice, s druge strane, omogućuju ti da zadržiš svoja uvjerenja i prakticiraš vjeru na način koji tebi odgovara, bez nametanja drugih."

Ana je osjetila kako joj se srce lagano otvara. "Što je s fizičkim granicama?"

"Fizičke granice definiraju tvoj osobni prostor. To znači da imaš pravo odlučiti koliko blisko dopuštaš drugima da ti priđu, fizički ili emocionalno. A financijske granice ti pomažu da upravljaš svojim novcem i spriječiš druge da te iskorištavaju."

Ana je duboko udahnula, osjećajući olakšanje. "Hvala ti, Marina. Mislim da sam napokon shvatila koliko su granice važne. Granice zapravo nisu zidovi koje podižeš oko sebe da bi spriječila ljude da ti priđu. Granice su vrata koja otvaraš i zatvaraš prema potrebi, čuvajući pritom svoje srce i duh."

Te večeri, sjedeći na obali rijeke i promatrajući zvjezdano nebo, Ana je odlučila postaviti granice - prvenstveno zbog sebe - željela je postati bolja, a to će se svakako pretočiti i na odnos s drugima.

*Cilj otvaranja naše rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega djeca, samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu te kako smo ravnopravni u različitosti jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru, na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima, npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.