''Votum separatum'': dijeliti je antibožanski čin

''Votum separatum'': dijeliti je antibožanski čin

Dok je znanost u kaosu, politika u interesu, običan čovjek koji voli svoju dušu može učiniti najviše ljubavlju koja ne dijeli nikoga i ne ograničava ničiji život.

Autor
fra Jozo Grbeš
Fotograf
Pixabay/Frauke Riether
Objavljeno:
 
07.12.2021 13:54

 

U Hrvatskoj ne možete ni u poštu ako nemate potvrde. U Austriji ne možete iz kuće ako nemate neku traku, ili žutu ili bilo koju (oni ne mogu bez toga). U nekim dijelovima Kanade i Amerike ne možete raditi na župi kao svećenik ako nemate karton. U mnogim mjestima svećenicima je zabranjen potpis dokumenata o vjerskom prizivu savjesti. Podjele jačaju!

Vrijeme podjela! Svijet je u njima od Adama uvijek živio. Čovjek je uvijek podložnik svoje korumpirane naravi. Nije mu baš previše stalo do istine, ali do ''biti u pravu'' veoma mu je stalo. Biti u pravu i dokazati da su drugi u krivu, uvijek je vodilo u skobe, ratove, genocide, mržnje i bijedu. Unijeti nemir u čovjeka, obitelji, zajednicu, antibožanski je čin. Svi oni koji zastupaju isključivost mišljenja koje prisiljava druge da čine tako, čin je nasilja protiv čovjeka. Podjele su velike. Prisiljavanje na cijepljenje postaje teror. Oni koji su podijeljeni, lakše se kontroliraju. Necijepljeni nose žute trake izolacije od drugih.

Slušam biskupe, svećenike, političare, liječnike, glumce, novinare, državne zaposlenike, svi udaraju u isti bubanj iako mnogi ne znaju ni kakav je bubanj. Nevjerojatno je kako je najveći manjak mudrosti! Kao da je uopće nema! Svi imaju potrebu udaranja po istome. Svi takvi istog bubnja udaraju na svim kontinentima. Zanimljivo, u svim državama ista priča! Vidi li itko?

Epidemija od 1918. do 1920. trajala je dvije godine. Medicina tada bijaše slaba grana ljudskog postojanja. Nakon sto godina, ponovno epidemija koja traje već duže od dvije godine!

Ako si slobodan, napadaju te. Ako slobodno govoriš, optuže te. Ako slobodno djeluješ, interesi te kritiziraju. Ako nisi podoban, ismijavaju te do desetog koljena jer si opasan za sustav. Slobodi je određena ograničena definicija.

Većina pametnih ljudi shvatila je da je politika optužbi i stalne krivnje ''druge strane'' politika izgubljene igre. Možda neki konačno shvaćaju da je krajnje ludo okrivljavati ''drugu stranu'' za problem zemlje ili globalne pandemije. Živimo u svijetu laži, masovnih laži. Kad se otkrije i dogodi da 'ugledne' novinarske kuće nekad koriste laž i lažne 'činjenice' i lažne priče kako bi zaradile novac ili utjecale na javno mnijenje u korist vlastite ideologije, onda je vrijeme za otvaranje očiju.

Optuživanje je antibožanski čin! Ako dijelite ljude, zapitajte se komu pripadate! Ako ti je ''biti u pravu'' važnije od tvoje obitelji; ako ti je zastupati mišljenje o nečemu o čemu, budimo iskreni, većina ne zna mnogo, važnije od tvojih najbližih; ako je provođenje nečije politike važnije od mira tvoje obitelji; ako je važnije slušati vlasti nego vlastito dijete, ili roditelja, ili brata i sestru koji te vole, onda je zaista vrijeme kaosa i zla. Ako ti je u svakom susretu najvažnije pitanje: ''Jesi li cijepljen?'' ili ''Zašto ste se cijepili?'', onda je vrijeme zla! Zašto bi to čovjek činio? Kristu su i gubavci i satnici bili bliski! Zašto ne bi i nama?

Odgovor na sve ovo vjerojatno je jednostavan. Dok je znanost u kaosu, politika u interesu, običan čovjek koji voli svoju dušu može učiniti najviše ljubavlju koja ne dijeli nikoga i ne ograničava ničiji život.

Fra Jozo Grbeš

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Kolumne

Još iz rubrike: