Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Osobe s invaliditetom integralni su dio našeg pluralističkog društva.
 

Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
06.12.2023 16:21

 

Počevši od 1992. godine, odlukom Ujedinjenih naroda (UN) 3. prosinca obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a sve s ciljem bolje jednakosti u ostvarivanju prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu. Tim je povodom u sjedištu HBK u Zagrebu održana press konferencija za novinare na kojoj su govorili: predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, dubrovački biskup Roko Glasnović, predsjednica Pododbora za osobe s invaliditetom Vijeća HBK za laike i povjerenica za pastoral osoba s invaliditetom Sisačke biskupije Željkica Šemper, tajnica Vijeća HBK za laike Marija Žebec i član Pododbora za osobe s invaliditetom Vijeća HBK za laike i povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi.

„Osobito nam je stalo da naše župe budu mjesta gdje će se osobe s invaliditetom osjećati dobrodošlo i prihvaćeno. Stoga neka Gospodin blagoslovi i vodi naše zajedničko koračanje. Koračati zajedno ponajprije znači imati osjećaj pripadnosti istoj ljudskoj obitelji, svijest da smo djeca istoga Oca koji nas je s ljubavlju i svrhom stvorio da bez obzira na sposobnosti budemo dar jedni drugima, svojoj obitelji, Crkvi i društvu. Pritom je od presudne važnosti izdignuti se iznad svojih predrasuda i očekivanja te prihvaćati drugoga kao osobu, a ne promatrati ga kroz prizmu samo invaliditeta, poteškoće ili ograničenja“, istakao je biskup Glasnović.

Istakao je i zahvalnost spram osoba s invaliditetom rekavši nam one svojim primjerom potvrđuju kako invaliditet nije i ne može biti identitet kao ni dominantno obilježje osobe, nego invaliditet predstavlja šire društveno, kulturološko i teološko pitanje koje traži dublje promišljanje ne samo u društvu nego i u Crkvi.

„Evanđelje je najstarija deklaracija prava osoba s invaliditetom“, poručila je Željkica Šemper. Posebno je istaknula evanđeoski primjer Isusa Krista koji je uvijek bio tu za druge i svima pružao ruku spasa. Isus je liječio stare, nemoćne i bolesne, pristupali su mu i invalidi onog vremena. Na isti način Evanđelje danas poziva i sve nas na odlučno djelovanje, na razumijevanje i prihvaćanje drugih. Osobe s invaliditetom dio su našeg društva i ne smijemo ih marginalizirati ni odbacivati, već prihvaćati jednako kao i svaku drugu osobu.

„Priči, komunicirati i živjeti zajedno – to treba činiti svatko od nas, a Crkva nam je od davnina svojim primjerom pokazivala kako djelovati. I danas Crkva u duhu vremena i na Kristovom tragu nastoji činiti sve ono što je u njezinoj moći kako bi u različitim segmentima života, a pogotovo duhovnom, podizala kvalitetu života osoba s invaliditetom“, nadovezala se dalje Željkica Šemper.

Vlč. Leonardo Šardi napose je, u radu s osobama s invaliditetom, istaknuo važnost djelovanja srcem. A onda, ako s ljubavlju i empatijom pristupamo, gdje ima volje, naći će se i načina i stručnjaka i volontera.

Tajnica Vijeća HBK za laike Marija Žebec na kraju je istaknula kako se sve ove lijepe izgovorene riječi trebaju konkretizirati u svakodnevnom životu Crkve čiji smo sastavni dio i svi mi vjernici. Sve ove lijepe želje ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru, već trebamo zajedničkim snagama djelovati.

Glavni cilj otvaranja naše nove rubrike “Vrijediš više” jest pokazati svakoj osobi s invaliditetom (tjelesnim ili psihičkim) da je vrijedna, nezamjenjiva i potrebna društvu u kojem živi. Uz to, svaka osoba posjeduje intrinzično dostojanstvo ljudske osobe i moraju joj biti osigurana sva osnovna ljudska prava. Nastojimo donositi svjetlost u tmurnu svakodnevnicu i boriti se protiv svakog oblika stereotipa i predrasuda, kao i protiv nasilja koje bi bilo usmjereno prema osobama s invaliditetom. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Vrijediš više