Mobbing se može dogoditi svakome

Mobbing se može dogoditi svakome

Što ako radno okruženje postane poprište uznemiravanja?
 

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
24.05.2023 11:43

 

Neželjeno i neugodno verbalno ili fizičko ponašanje poslodavca, nadređenoga ili suradnika koje vrijeđa dostojanstvo, a osobito ono koje sustavno i dulje traje, naziva se mobbing. Prema hrvatskim radnopravnim propisima, ako poslodavac prilikom pritužbe ne poduzme potrebne mjere radi sprječavanja uznemiravanja, radnik može prekinuti radni odnos i zatražiti sudsku zaštitu (usp. enciklopedija.hr).

Radno mjesto bi trebalo biti sigurno i poticajno okruženje za sve zaposlenike, a uznemiravanje, zlostavljanje ili diskriminacija ne smiju biti tolerirani. Ipak, mobbing je još jedna od neugodnih pojava koja je prisutna u našem društvu. Može se dogoditi svakome, a posebno su osjetljivi povučeni i novi radnici, osobe s manje iskustva ili nižim položajem, te žene. One često doživljavaju mobing koji je povezan s njihovim spolom, kao što su seksualno uznemiravanje, neželjeno dodirivanje ili neugodno komentiranje izgleda. S druge pak strane, muškarci su možda više izloženi verbalnom i fizičkom nasilju kao obliku mobinga, ali i oni mogu doživljavati neke oblike spolnog uznemiravanja.

Važno je istaknuti kako mobbing može izazvati jake emocionalne reakcije kod osobe, ali potrebno je ostati smiren i sabran unatoč teškoj situaciji. Najgore je učiniti nešto u stanju straha ili ljutnje. U takvim situacijama često ne možemo povući prave poteze, stoga je potrebno pustiti stvari da se malo primire. Od pomoći može biti i to da se doživljena situacija ukratko stavi na papir. Tko zna, možda osoba koja je izvor mobbing uopće nije ni svjesna učinka svog ponašanja. Ovdje razgovor može biti od velike pomoći da se situacija razjasni. 

Međutim, ako ste doživjeli mobbing, nemojte se suočavati s osobom ako osjećate da bi to moglo pogoršati situaciju ili ugroziti vašu sigurnost/fizički integritet. Ako situacija nije riješena unutar radnog okruženja ili ako osjećate da je situacija postala preteška, potražite savjet od stručnjaka ili pravnog savjetnika koji se bavi radnim pravom. Oni će vam moći pružiti smjernice o tome kako dalje postupiti. Svakako, jedna od opcija je i promjena zaposlenja.
 

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.