Devetnica Mariji koja razvezuje čvorove

Devetnica Mariji koja razvezuje čvorove

Danas možete započeti ovu devetnicu ususret svetkovini Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, koja se slavi 8. prosinca.

Autor
Laudato/M.D.
Fotograf
zupa-svetogjurja.hr
Objavljeno:
 
20.11.2021 08:00

 

Devetnica Gospi koja razvezuje čvorove omiljena je pobožnost pape Franje. On je, dok je još bio nadbiskup Buenos Airesa, tijekom svog boravka u Njemačkoj, ostao zadivljen slikom Djevice Marije 'koja razvezuje čvorove na vrpci bračnoga života', i događajem koji se s Njom povezuje, piše Župa svetog Jurja.

Od tada je počeo širi ovu pobožnost na razne načine. Poseban zamah širenja ove pobožnosti na svjetskoj razini dogodio se nakon njegova izbora za Papu, kada je u katehezi 12. listopada 2013. godine, na Trgu sv. Petra u Rimu, progovorio o Djevici Mariji kao Onoj koja razvezuje bolne čvorove našega života.

Svrnuvši tako pozornost na jednu, dotad u širem krugu relativno manje poznatu pobožnost Majci Božjoj koja razvezuje čvorove, tom je prigodom istaknuo: 'Svi mi imamo neke čvorove i svi možemo u svom srcu reći: ‘Oče, moje se čvorove ne može razvezati!’ Pogrješno je ovako govoriti. Svi čvorovi našega srca, svaki čvor naše savjesti, mogu se razvezati. Molim li Mariju da mi pomogne imati povjerenja u Božje milosrđe, da razriješi moje čvorove, da se promijenim?'

KAKO MOLITI:
– prekrižiti se
– izmoliti čin pokajanja (Moj Bože,kajem se od sveg srca što uvrijedih Tebe...)
– Zaziv Duhu Svetom (O, dođi, Stvorče, Duše Svet...)
– Vjerovanje
– izmoliti prve tri desetice krunice
– pročitati razmišljanje (meditaciju) za taj dan devetnice
– zatim izmoliti zadnje dvije desetice krunice
– molitva Mariji koja razvezuje čvorove
– litanije – biblijske Gospine litanije.

MOLITVA KOJA SE MOLI SVAKI DAN DEVETNICE, (poslije krunice, prije litanija)

MOLITVA MARIJI KOJA RAZVEZUJE ČVOROVE

Djevice Marijo, Majko lijepe ljubavi, Majko koja nikad nisi ostavila nijedno dijete koje traži pomoć, Majko čije ruke rade bez prestanka za Tvoju voljenu djecu, jer su ispunjene božanskom Ljubavi i beskrajnim Milosrđem koje se izlijeva iz Tvog srca, okreni svoj pogled prepun sućuti prema meni. Pogledaj čvorove koji guše moj život. Ti poznaješ moju nevolju i žalost. Ti znaš koliko me ovi čvorovi paraliziraju. Marijo, Majko kojoj je Bog povjerio dužnost da razveže čvorove života svoje djece, ja polažem svoj život u Tvoje ruke. Nitko, čak ni Zli, ne može oduzeti Tvoju milosrdnu pomoć. U Tvojim rukama ne postoji nijedan 'čvor' koji Ti ne bi mogla razvezati. Majko, sva moćna, po Tvojoj milosti i moći Tvog zagovora kod Tvog Sina Isusa, mog Otkupitelja, primi danas ovaj 'čvor' (imenuj ga, ako je moguće). Na slavu Božju, molim Te da ga razvežeš zauvijek. Uzdam se u Te! Ti si jedinstvena Tješiteljica koju mi je Bog dao, Ti si tvrđava mojih slabih snaga, bogatstvo mojoj bijedi, oslobođenje od svega što mi smeta da budem s Kristom. Primi moj poziv. Čuvaj me, vodi me, štiti me. Ti si moje sigurno utočište!
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene!

PRVI DAN

Ljubljena Majko, Presveta Marijo, koja razvezuješ čvorove što guše Tvoju djecu, pruži svoje milosrdne ruke prema meni. Danas Ti predajem ovaj čvor (imenuj ga, ako je moguće) i sve negativne posljedice koje je prouzrokovao u mom životu. Dajem Ti ovaj čvor koji me muči, koji me unesrećuje i smeta mi da se sjedinim s Tobom i Tvojim Sinom Isusom, mojim Spasiteljem.
Utječem se Tebi, Marijo koja razvezuješ čvorove, 'jer imam pouzdanje u Tebe i znam da ne ćeš nikad prezreti grješnika koji Te moli za pomoć. Vjerujem da Ti možeš razvezati ovaj čvor jer Ti je Isus dao svu moć'.
Pouzdajem se u Tebe da ćeš razvezati ovaj čvor, jer Ti si moja Majka. Znam da ćeš to učiniti jer me voliš istom ljubavlju kao i Bog.
Hvala Ti, moja ljubljena Majko!
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

TKO TRAŽI MILOST, NAĆI ĆE JU U MARIJINIM RUKAMA

DRUGI DAN

Marijo, ljubljena Majko, izvore svih milosti, moje se srce okreće prema Tebi. Priznajem da sam grješnik/ca i da mi je potrebna Tvoja pomoć. Zbog svoje sebičnosti, srdžbe, nedostatka velikodušnosti i poniznosti, često sam zanemarivao/la milosti koje sam dobio/la od Tebe. Okrećem se danas prema Tebi, Marijo koja razvezuješ čvorove, 'da Ti za mene izmoliš od svoga Sina Isusa čistoću srca, poniznost i pouzdanje. Živjet ću svaki dan prakticirajući ove vrline. Dat ću Ti ih kao dokaz svoje ljubavi prema Tebi. Stavljam u Tvoje ruke ovaj čvor (imenuj ga, ako je moguće) koji mi smeta da se slava Božja očituje u meni'.
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

S MARIJOM PRIKAŽI BOGU SVAKI TRENUTAK DANA

TREĆI DAN

Marijo, posrednice svih milosti, Kraljice neba, čije ruke primaju i dijele sva blaga Kralja, okreni svoje milosrdne oči prema meni. Polažem u Tvoje svete ruke ovaj čvor svog života, svaku mržnju, svako zlopamćenje koje joj je uzrok.
Bože Oče, molim oproštenje za sve svoje grijehe. Pomozi mi da sada oprostim svim osobama koje su mi svjesno ili nesvjesno izazvale ovaj čvor.
Ispred Tebe, ljubljena Majko, i u ime Tvog Sina Isusa, mog Spasitelja, koji je bio toliko vrijeđan i koji je znao oprostiti, ja opraštam sada svim osobama, i sebi također opraštam, zauvijek.
Hvala Ti, Marijo koja razvezuješ čvorove, što razvezuješ u mom srcu čvor mržnje (srdžbe) i čvor koji Ti sada prikazujem. Amen.
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

ONAJ KOJI ŽELI MILOSTI, NEKA SE OKRENE PREMA MARIJI!

ČETVRTI DAN

Predraga Majko, koja primaš sve koji Te traže, smiluj mi se.
Polažem u Tvoje ruke ovaj čvor koji mi smeta da budem u miru, koji paralizira moju dušu i smeta mi da idem do mog Gospodina te da svoj život stavim u Njegovu službu.
Razriješi ovaj čvor moga života, moja Majko. Moli od Isusa ozdravljenje moje paralizirane vjere koju prepreke na putu ruše. Hodaj sa mnom, predraga Majko, da postanem svjestan/na da su ove prepreke zapravo prijatelji, da prestanem mrmljati, da naučim zahvaljivati u svakom trenutku i radovati se povjeravajući sve Tvojoj moći.
Marijo, koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

MARIJA JE SUNCE OD KOJEG ČITAV SVIJET PRIMA TOPLINU!

PETI DAN

Majko koja razvezuješ čvorove, velikodušna i puna sućuti, okrećem se prema Tebi da bi Ti još jednom predao/la ovaj čvor. Molim Te, udijeli mi Božju mudrost da bi u svjetlu Duha Svetoga razriješila sve ove teškoće.
Nikad Te nitko nije vidio u ljutnji; naprotiv, Tvoje su riječi uvijek bile pune blagosti.
Oslobodi me tuge, ljutnje i mržnje, što je taj čvor u meni stvorio. Predraga Majko, daj mi svoju blagost i mudrost da o svemu naučim razmišljati u tišini svog srca.
Kao što si učinila na Duhove, posreduj kod Isusa za mene, da u svom životu primim novi izljev Duha Svetoga. Duše Božji, siđi na mene!
Marijo, koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

MARIJA JE BOGATA BOŽJOM SNAGOM (moći)

ŠESTI DAN

Kraljice Milosrđa, predajem Ti ovaj čvor mog života i molim Te da mi daš srce koje zna biti strpljivo dok ga ne razriješiš.
Nauči me slušati Božju riječ, ispovijedati se, pričešćivati se; napokon, ostani sa mnom. Pripremi moje srce da s anđelima slavim milost koju ćeš mi udijeliti.
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

SVA SI LIJEPA, MARIJO, I NIKAKVA GRIJEHA NEMA U TEBI!

SEDMI DAN

Prečista Majko,okrećem se danas prema Tebi: molim Te, razriješi ovaj čvor u mom životu (...) i oslobodi me utjecaja Zloga. Bog Ti je povjerio veliku vlast nad svim demonima. Ja se danas odričem demona i svih veza koje sam imao/la s njima. Izjavljujem da je Isus moj jedini Spasitelj, moj jedini Gospodin.
Marijo koja razvezuješ čvorove, zgazi glavu Zlomu. Uništi zamke koje su proizvele ove čvorove u mom životu. Hvala, ljubljena Majko.
Gospodine, oslobodi me svojom Predragocjenom Krvlju!
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

TI SI SLAVA JERUZALEMA, TI SI DIKA RODA NAŠEG!

OSMI DAN

Marijo, Majko Božja, Presveta Djevice, bogata milosrđem, smiluj se svom djetetu i razveži ovaj čvor (...) u mom životu. 
Posjeti me kao što si posjetila Elizabetu. Donesi mi Isusa koji će mi donijeti Duha Svetoga. Pouči me prakticirati (živjeti) vrline: hrabrosti, poniznosti, vjere te da kao Elizabeta primim Duha Svetoga.
Želim da budeš moja Majka, moja Kraljica i moja prijateljica.
Dajem Ti svoje srce i sve što mi pripada: kuću, obitelj, moja vanjska i unutarnja dobra. Pripadam Ti zauvijek. Stavi u mene svoje Srce da bih mogao/la činiti sve što mi Isus kaže da činim.
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

POĐIMO, DAKLE, PUNI POUZDANJA, PRIJESTOLJU MILOSTI!

DEVETI DAN

Presveta Majko, naša Odvjetnice, Ti koja razvezuješ čvorove, dolazim Ti danas zahvaliti što si htjela razvezati taj čvor (...) u mom životu. Ti poznaješ žalost koja mi je nanesena. Hvala Ti, moja Majko, što si u svom milosrđu posušila suze mojih očiju. Hvala što si me primila u svoje ruke i dopustila da primim još jednu milost od Boga.
Marijo koja razvezuješ čvorove, ljubljena moja Majko, zahvaljujem Ti što si razvezala čvorove u mom životu. Zaogrni me svojim plaštem ljubavi, čuvaj me pod svojom zaštitom, ispuni me svojim mirom.
Marijo koja razvezuješ čvorove, moli za mene.

 

BIBLIJSKE GOSPINE LITANIJE

Moljenje litanija može započeti Psalmom 95, kao i evanđeoskim hvalospjevom (Lk 1,68-9; Lk 1,46-55; Lk 2,29-32)

Gospodine, smiluj se.

Kriste, smiluj se.

Gospodine, smiluj se.

Kriste, čuj nas.

Kriste, usliši nas.

Oče nebeski Bože, smiluj nam se.

Sine, Otkupitelju svijeta, Bože, smiluj nam se.

Duše Sveti, Bože, smiluj nam se.

Sveto Trojstvo, jedan Bože, smiluj nam se.

Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas.

Nova Evo, moli za nas.

Majko živih, moli za nas. 

Rode Abrahamov, moli za nas.

Baštinice obećanja, moli za nas.

Izdanče Jišajev, moli za nas.

Kćeri Sionska, moli za nas.

Zemljo djevičanska, moli za nas.

Ljestve Jakovljeve, moli za nas.

Grme gorući, moli za nas.

Svetohranište Svevišnjega, moli za nas.

Škrinjo zavjetna, moli za nas.

Prijestolje mudrosti, moli za nas.

Grade Božji, moli za nas.

Vrata istočna, moli za nas.

Izvore vode žive, moli za nas.

Zoro spasenja, moli za nas.

Veselje izraelsko, moli za nas.

Slavo jeruzalemska, moli za nas.

Diko puka našega, moli za nas.

Djevice nazaretska, moli za nas.

Djevice milosti puna, moli za nas.

Djevice Duhom Svetim osjenjena, moli za nas.

Djevice i Majko, moli za nas.

Službenice Gospodnja, moli za nas.

Službenice Riječi, moli za nas.

Službenice ponizna i siromašna, moli za nas.

Zaručnice Josipova, moli za nas.

Blagoslovljena među ženama, moli za nas.

Majko Isusa – Emanuela, moli za nas.

Majko Sina Davidova, moli za nas.

Majko Gospodinova, moli za nas.

Majko učenika Isusovih, moli za nas.

Majko hitra u pohodu Elizabeti, moli za nas.

Majko koja se raduješ u Betlehemu, moli za nas.

Majko koja prikazuješ Sina u Hramu, moli za nas.

Majko izbjegla u Egipat, moli za nas.

Majko strepnje u Jeruzalemu, moli za nas.

Majko providnosti u Kani, moli za nas.

Majko jaka na Kalvariji, moli za nas.

Majko molitve u dvorani posljednje večere, moli za nas.

Ženo novoga Saveza, moli za nas.

Ženo Suncem odjevena, moli za nas.

Ženo zvijezdama okrunjena, moli za nas.

Kraljice s desne Kraljeve, moli za nas.

Blažena jer si povjerovala, mi Te hvalimo!

Blažena jer si riječ očuvala, mi Te blagoslivljamo!

Blažena jer si volju Očevu vršila, mi Te slavimo!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta – oprosti nam, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta – usliši nas, Gospodine!

Jaganjče Božji, koji oduzimaš grijehe svijeta – smiluj nam se!

Očenaš. . .
– Moli za nas, sveta Bogorodice.
– Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se

Oče, Ti iz naraštaja u naraštaj objavljuješ svoju ljubav prema čovjeku. Zahvaljujem Ti što si nam, u punini vremena, po Blaženoj Djevici Mariji, darovao svoga Sina i našega Spasitelja; udijeli nam Duha Istine, da u povijesnim zbivanjima otkrijemo znakove nade i mira, da u životnim događanjima postignemo klice slobode i milosti. Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Molitve