Papa Ivan Pavao II. molio je ovu molitvu od djetinjstva

Papa Ivan Pavao II. molio je ovu molitvu od djetinjstva

Najjača duhovna lekcija za Ivana Pavla II. bila je molitva Duhu Svetomu koju mu je prenio njegov otac.

Autor
Laudato
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
12.07.2021 08:05

 

Još od djetinjstva sveti Ivan Pavao II. molio je molitvu Duhu Svetomu. Mali Karol Wojtyla izgubio je majku u dobi od devet godina. Nakon njezine smrti postao je ministrant. Kako se sjećao, on nije bio najbolji u obvezama. Otac je vjerojatno bio zabrinut i jednom je rekao svom sinu: 'Ti nisi dobar ministrant, ne moliš se dovoljno Duhu Svetom, treba mu se moliti.' I tada je otac svome sinu pokazao molitvu. Od tada, Wojtyla je svaki dan molio tu molitvu.

Karol Wojtyla počeo je moliti, a kasnije je kao papa govorio o utjecaju očeve duhovne lekcije na njegov život.

– Nisam ju zaboravio. Bila je to važna duhovna lekcija, trajnija i snažnija od svega što sam naučio iz čitanja ili poučavanja, koju sam čuo od oca kako mi govori, još i danas čujem njegov glas. Rezultat ove lekcije iz djetinjstva jest moja enciklika o Duhu Svetom – rekao je mnogo godina kasnije kao Papa.

Sveti Ivan Pavao II. potaknuo je mlade na molitvu i svjedočio o Božjem djelovanju kroz molitvu.

– Kao što je moj otac jednom stavio knjigu u moju ruku i u njoj mi pokazao molitvu za darove Duha Svetoga, danas ja, koga vi također zovete ocem, želim moliti s vama: za dar mudrosti, za dar razuma, za dar znanja, za dar savjeta, za dar jakosti, za dar pobožnosti, što znači sveta vrijednost života, ljudskog dostojanstva, za dar svetosti ljudske duše i tijela, i na kraju za dar Božjeg straha, za koji psalmist kaže da je početak mudrosti, primi od mene molitvu koju me je učio moj otac – i ostani joj vjeran – rekao je Papa.

Godinu dana prije smrti, Papa, koji se tresao, drhtavom je rukom zapisao molitvu Duhu Svetomu na komadu papira kako ju ne biste zaboravili. Želja Ivana Pavla bila je da molite Duha Svetoga, da doživite blagoslov u izobilju kako je to on doživljavao.
 
Molitva Duhu Svetomu koju je sveti papa Ivan Pavao II. zapisao:

Duše Sveti, molim Te za dar Mudrosti kako bih bolje upoznavao Tebe i Tvoje Božje savršenstvo;
za dar razuma, za bolje razumijevanje duha tajne vjere svete;
za dar jakosti, da živim preko načela vjere;
za dar savjeta, kako bi mogao tražiti savjet za sve u Tebi i uvijek ga mogao nalaziti u Tebi;
za dar hrabrosti, da mene nikakav strah niti zemaljska razmatranja ne mogu odvojiti od Tebe;
za dar pobožnosti, da uvijek služim Tvom veličanstvu ljubavlju djece;
za dar Božjeg straha, da se bojim grijeha, koji Tebe, Bože, vrijeđa.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Molitve