Tumačenje 'Očenaša' svetog Franje Asiškog

Tumačenje 'Očenaša' svetog Franje Asiškog

'Očenaš' je molitva koju je sveti Franjo najviše volio.

Autor
zupa-svkriz.hr/Laudato/M.D.
Fotograf
Josip Ninković
Objavljeno:
 
04.10.2020 12:32

 

'Očenaš' je molitva koju je sveti Franjo najviše volio. Ovo razmatranje 'Očenaša' pokazuje nam barem donekle koliko je on tu molitvu molio i razmatrao, kako je ponirao u sve njezine dubine, koje tako često izmiču našoj površnosti, piše Župa sv. Križa.

O, presveti Oče naš, Stvoritelju, Otkupitelju, Tješitelju i Spasitelju naš.

Koji jesi na nebesima – u anđelima i svetima; rasvjetljuješ ih za spoznaju jer si Ti, Gospodine, svjetlo; nastanjuješ se u njima i ispunjaš ih blaženstvom jer si Ti, Gospodine, najveće Dobro, vječno Dobro od kojega je svako dobro, bez koga nema dobra.

Sveti se ime Tvoje – neka zasja u nama spoznaja Tebe da spoznamo kolika je širina dobročinstava Tvojih, duljina obećanja Tvojih, visina veličanstva i dubina sudova.

Dođi kraljevstvo Tvoje – da Ti, po milosti, u nama vladaš i učiniš da dođemo u Kraljevstvo Tvoje, gdje je jasno gledanje Tebe, savršena ljubav prema Tebi, blaženo zajedništvo s Tobom i vječno uživanje Tebe.

Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji – da Te ljubimo svim srcem, da uvijek mislimo na Tebe; svom dušom da uvijek želimo Tebe; svim umom da sve svoje nakane Tebi upravljamo i da Tvoju slavu svemu tražimo; svim silama svojim da utrošimo sve svoje snage i osjećaje duše i tijela u služenju Tvojoj ljubavi i ni za što drugo. I da svoje bližnje ljubimo kao same sebe i da, koliko nam je moguće, sve privlačimo Tvojoj ljubavi; da uživamo u dobru drugih kao i u svome, i da suosjećamo s njima u protivštinama i da nikoga ni u čemu ne vrijeđamo.

Kruh naš svagdanji – svoga ljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, daj nam danas: na spomen i razumijevanje i poštovanje ljubavi koju je za nas imao i za sve što je za nas rekao, učinio i pretrpio.

I otpusti nam duge naše – po svome neizrecivom milosrđu, po snazi muke Tvoga ljubljenoga Sina i po zaslugama i zagovoru preblažene Djevice i svih izabranika Tvojih.

Kako i mi otpuštamo dužnicima našim – i što potpuno ne opraštamo, Ti, Gospodine, učini da potpuno oprostimo, da radi Tebe istinski ljubimo neprijatelje i da ih kod Tebe pobožno zagovaramo, da nikomu ne uzvraćamo zlom za zlo i da nastojimo Tebi u svemu koristiti.

I ne uvedi nas u napast – niti u skrivenu niti u očitu, niti uiznenadnu niti u nezgodnu.

Nego izbavi nas od zla - prošloga, sadašnjega i budućega.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Molitve