Na majčinstvo se u društvu često gleda kao na nešto negativno

Na majčinstvo se u društvu često gleda kao na nešto negativno

Svjedočanstvo majke o izazovima i ljepoti majčinstva.

Autor
Laudato
Fotograf
Pixabay
Objavljeno:
 
10.08.2023 15:27

 

Ivana G. (31) sretno je udana majka jednogodišnjeg dječaka. Prije nekoliko dana vratila se na posao nakon rodiljnog dopusta. S nama je podijelila neka svoja iskustva.

Svaki povratak je izazovan, nije li tako?
Da, istina. Nisam radila čak godinu i sedam mjeseci, od čega se navedenih sedam mjeseci odnosi na čuvanje trudnoće, a ostalo razdoblje na rodiljni dopust. Trenutačno radim u školi i povratak je sve samo ne lagan. Treba se ponovno priviknuti na viku i vrlo dinamičan tempo rada u produženom boravku, pogotovo kada radite s prvašićima. Ipak, volim svoj posao i veselila sam se povratku u školu.

Kako usklađujete posao i obiteljski život?
Moj sin ići će u jaslice, što će nam olakšati svakodnevno funkcioniranje. Kako bih stigla odraditi sve svoje kućanske, majčinske i poslovne dužnosti, trudim se što bolje isplanirati i organizirati dane u dogovoru sa suprugom. Ranije ustajanje u tome mi puno pomaže. Većinu kućanskih poslova još uvijek uspijevam odraditi i prije nego što moj sin ustane. Ipak, kroz tjedan, smanjili smo broj druženja s prijateljima jer smo preumorni. Nakon posla najviše volim doći kući i vrijeme provoditi sa suprugom i sinom.

S kojim ste se sve izazovima susreli kao mlada majka?
Majčinstvo sa sobom donosi mnogo izazova. Koliko je ono zahtjevno, ali i lijepo i posebno za svaku ženu, vidimo već od samog početka majčinstva – same trudnoće i poroda. Za mene su nekako najizazovniji bili prvi dani s bebom i samo dojenje. Osim što sama sa sobom imaš sto i jednu brigu i dilemu, dobivaš i tisuću i jedan savjet sa svih strana. Kada sada gledam na to razdoblje, mislim da me je to činilo samo nervoznom i dodatno mi ulijevalo nesigurnost. Zato bih, sa svojim dosadašnjim skromnim majčinskim iskustvom, budućim majkama poručila da vjeruju u sebe i svoje odluke i ne daju se zbuniti komentarima okoline.

Smatrate li da današnje društvo brine za majke i potiče majčinstvo?
Smatram da se u našoj državi još koliko-toliko 'vodi računa' o majkama. Među rijetkim smo zemljama u kojima žene nakon poroda mogu sa svojim djetetom provesti godinu dana kod kuće. Prije godinu dana izglasan je i zakon po kojem je povišen iznos rodiljne naknade. Mislim da on nikada nije bio viši u povijesti naše države. Ipak, u medijima i društvu vlada trend u kojem se na majčinstvo i na zasnivanje obitelji gleda kao na nešto negativno. Mlade ljude se odgaja da misle samo na sebe, nemaju nikakvih obveza, neodgovorni su i nezreli i kao takvi i nespremni za zasnivanje obitelji. Ako u društvu kažeš da ne želiš imati više od jednog djeteta, ili više od dvoje djece, ili da ih ne želiš imati uopće, naići ćeš na odobravanje i razumijevanje. Ako pak kažeš da želiš imati više od dvoje, ispadaš čudak. Žao mi je što vlada takva atmosfera. 

Vaš pogled na majčinstvo – što biste poručili budućim majkama?
Poručila bih svima da se ne boje. Majčinstvo nije jednostavno, ali ipak uz sve brige i probleme, tu je mnogo više lijepih stvari koje zasjene sve one teške. U životu si uvijek radosniji, zadovoljniji i ispunjeniji kada se za nešto daš, žrtvuješ, riskiraš, kada stvaraš, kada ljubiš i onda kada je teško i kad boli. Eto, to je majčinstvo i tek tada život ima smisla.
 

*Cilj otvaranja naše nove rubrike ''Različiti. Svoji. Jednaki'' jest potaknuti kritičko mišljenje i osvijestiti sveopću populaciju o potrebama i pravima onih najslabijih i najranjivijih među nama, a to su prije svega samohrane majke s djecom i štićenice domova, a sve u svrhu ostvarivanja i provedbe najviših vrednota ustavnoga poretka. Želimo pokazati kako nasilju nije mjesto u civiliziranom društvu, te kako smo ravnopravni u različitosti, jer ona nije nešto loše, već različitost obogaćuje svijet u kojem živimo. Isto tako, žene su većinom manje plaćene nego muškarci i teže dolaze do viših pozicija, manje su zastupljena njihova postignuća u medijskom prostoru na što želimo također ukazati, kao i na predrasude prema muškarcima npr. kada su oni ti koji trpe nasilje u obitelji i dr. važne problematike. Stoga nam je želja da se i nevladine udruge još više zauzimaju za ravnopravnost spolova i provedbu Ustava Republike Hrvatske. Projekt je sufinancirala Agencija za elektroničke medije, iz Fonda za pluralizam.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike:

Još iz rubrike: Različiti. Svoji. Jednaki.