18. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

18. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae

U nedjelju 5. svibnja održat će se otvorenje 18. Međunarodnog festivala ''Ars Organi Sisciae'' koji svake godine predstavlja sjajne glazbenike, umjetnike orgulja i mlade skladatelje.

Autor
Ars organi Sisciae/Laudato/F.P.
Fotograf
Ars organi Sisciae
Objavljeno:
 
15.04.2024 12:59

 

Festival se održava na novim lokacijama, donosi puno dobre glazbe i odličnih izvedbi, a sve s ciljem osvještavanja o potrebi očuvanja, obnove i zaštite orguljaške i orguljske baštine, osobito na području Sisačke biskupije gdje tradiciju orguljanja pratimo već gotovo 300 godina tijekom kojih smo mnogo povijesnih instrumenata nepovratno izgubili, najviše u Domovinskom ratu, ali i oštrim zubom vremena... Nakon razornog potresa mnoge crkve su danas u obnovi pa nemamo pristup orguljama ili orgulje još nisu spremne za koncertiranje, poput petrinjskih na kojima smo se nadali ove godine otvoriti festival.

Veza ''Ars Organi Sisciae'' i crkve sv. Marka upravo su orgulje! Nekadašnje pneumatske orgulje crkve sv. Marka, koje je upravo na temelju dispozicije Franje Dugana st. 1936. sagradio August Faulend Heferer, obnovio je i u petrinjskoj u župnoj crkvi sv. Lovre 2015. postavio predstavnik pete generacije obitelji graditelja orgulja Tomica Heferer.

Otvorenje festivala u nedjelju 5. svibnja u 19:30 u Župnoj crkvi sv. Marka Evanđelista u Zagrebu uz sjajni Oratorijski zbor Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci pod ravnanjem Jurice Petra Petrača i uz našeg dragog festivalskog gosta, orguljaša Pavla Mašića na koncertu kojom ćemo obilježiti 150. obljetnicu rođenja akademika Franje Dugana starijeg, skladatelja i orguljaša. Na programu ćemo uz Duganove skladbe, slušati i djela J. S. Bacha i H. Howellsa. Puno je lijepih poveznica vezanih za ovaj koncert. Franjo Dugan st. je 20tih godina prošlog stoljeća ravnao slavnim Oratorijskim zborom Crkve sv. Marka (1920-46.), a čiju su tradiciju nastavili Cantoresi od 1988. godine.

U nedavno obnovljenoj Župnoj crkvi sv. Martina Biskupa u Martinskoj Vesi nakon potresa su obnovljene i orgulje Mije Heferera iz 1881. – najstarije orgulje koje su u kontinuiranoj upotrebi u Sisačkoj biskupiji. Tamo će u ponedjeljak 6. svibnja nastupiti austrijski orguljaš i improvizator Ulrich Walter, našoj publici poznat s koncerta u Žažini, na nekadašnjim orguljama u potresu stradale Župne crkve Svetog Nikole i Svetog Vida, gdje je nastupio 2012. godine na 6. festivalskom izdanju.

Nova festivalska orguljaška imena su Dubravko Ćepulić Polgar i Ursa Ljuban. Nagrađivani mladi orguljaš Dubravko Ćepulić Polgar, glavni orguljaš crkve Bezgrješnog Srca Marijina u Zagrebu i naslovni orguljaš Klape sv. Juraj Hrvatske ratne mornarice i Vojnog ordinarijata Republike Hrvatske, nastupit će uz nagrađivanog glazbenika i prof. tamburice Franju Pećarića na bisernici u utorak 7. 5. u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Voloderu. Svirat će na povijesnim orguljama Antuna Šimenca iz 1863. godine.. Na programu ovog koncerta su djela Beethovena Bacha, Matza, Mozarta, Handela, Frescobaldia i dr.

Iz Trogira nam dolazi orguljašica Ursa Ljuban, također ovjenčana mnogobrojnim nagradama i umjetnička ravnateljica novog festivala „Festival orgulja Trogir“ koji će ove godine tek pokrenuti. Ursa će uz trubača Ivana Đuzela, koji potječe iz poznate klase prof. Ivana Glibote iz Imotskog, nastupiti u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici. Program: Caccini, Stradella, Handel, Martini, Saint-Saëns i dr.

U nastavku festivalskog programa vraćamo se u Zagreb, u Baziliku sv. Antuna Padovanskog na sv. Duhu gdje će u subotu 11. svibnja koncert održati fantastičan trio: sjajna mlada sopranistica Marija Ticl iz Požege, saksofonistički pedagog, komorni i orkestralni glazbenik i solist Tomislav Žužak iz Zagreba i našoj publici već poznat jedan od naših ponajboljih majstora orgulja Alen Kopunović Legetin koji uvijek iznenađuje promišljenim programima u okviru kojih imamo priliku čuti hrvatska skladateljska imena, a često i praizvedbe naših mladih skladatelja. Tako će i ove godine na programu uz djela starih majstora biti i djela hrvatskih skladatelja oca Kamila Kolba, Dalibora Bukvića, Josipa Prajza, praizvedba skladbe Alana Kljaića i dr.

Festival ćemo zaključiti u nedjelju 12. svibnja u bazilici sv. Kvirina u Sisku gdje će povodom 110. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti hrvatskog svećenika, velikog skladatelja i muzikologa, dirigenta i pedagoga, Albe Vidakovića održati profesori i studenti Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz orguljaša Milana Hibšera, također profesora na institutu. Slušat ćemo studente iz klase Milana Hibšera, Mirte Kudrne i Elizabete Zalović.

Hrvatska udruga Ars Organi Sisciae ovim festivalom započinje 18. festivalsku sezonu iz koje još izdvajamo polukoncetnu izvedbu opere Nikola Šubić Zrinski koju će na samom Zrinu izvesti HVA Sv. Blaž u nedjelju 2. lipnja u 17 sati povodom otvorenja 10. Zrin festivala. Također, u Turopolju i okolici organiziramo 6. Festival drvenih kapela Sancta Barbara (30. 6. – 7.7.), a zatim i Like Lika Festival (7. – 29. 9.) koji ćemo zaključiti u Svetištu Majke Božje od Krasna na Sjevernom Velebitu gdje će francusko-hrvatski ansambl Dialogos izvesti Juditu Marka Marulića.

18. Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

ars

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: