8. festival znanosti: prikaz slučaja identifikacije službenice Božje, majke Marije Krucifikse Kozulić

8. festival znanosti: prikaz slučaja identifikacije službenice Božje, majke Marije Krucifikse Kozulić

U utorak 11. svibnja, putem online platforme Zoom, u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, održat će se 8. festival znanosti pod nazivom: 'Kultura znanosti'.

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
TKO.UNIZD.HR
Objavljeno:
 
10.05.2021 08:12

 

Na festivalu će se, među ostalim, pokušati ukazati na nužnost interdisciplinarnosti znanosti u službi istine. Obradit će se slučaj Marije Krucifikse Kozulić (1852. – 1922.), za koju se od 2013. godine vodi postupak za proglašenje blaženom. Poseban naglasak bit će na postupak identifikacije njezinih posmrtnih ostataka.

U raspravi putem Zooma sudjelovat će pročelnik Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, doc. dr. sc. Zdenko Dundović, prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. med. iz Specijalne bolnice Sveta Katarina (Zagreb/Zabok), Vrhovna predstojnica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova (Rijeka), mr. sc. s. Dobroslava Mlakić, SCJ, te doc. dr. sc. s. Marijana Mohorić, SCJ, iz Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i s Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru, kao i lic. catch. Antonia Dokoza s Teološko katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru.

Prvi postupak kauze na kojem je došla do izražaja nužnost interdisciplinarnosti znanosti

Podsjetimo, početkom rujna 2020. u KBC-u Split potvrđena je identifikacija posmrtnih ostataka Marije Krucifikse Kozulić (Rijeka, 1852. – 1922.) za koju se od 2013. godine vodi postupak za proglašenje blaženom. U postupak analize uloženo je puno truda u hrvatskom timu forenzičara, a zauzimanjem prof. dr. sc. Dragana Primorca, dr. med., pedijatra, genetičara, forenzičara i znanstvenika, ta je zahtjevna analiza nastavljena u suradnji sa Američkim ministarstvom obrane i zaključena u Sveučilištu Penn State.

Radi se o prvom postupku kauze tijekom kojeg je na jedinstven način došla do izražaja nužnost interdisciplinarnosti znanosti radi utvrđenja istine o jednoj uzornoj ženi, učiteljici, odgojiteljici i utemeljiteljici Družbe sestara Presvetog Srca Isusova.

Američko Sveučilište Penn State izvijestilo je javnost o rezultatima suradnje sa znanstvenicima Sveučilišta u Splitu tijekom identifikacije službenice Božje, majke Marije Krucifikse Kozulić i njezine sestre Tereze, i uvrstilo uspješnu identifikaciju među najznačajnija postignuća znanstvenika ovog Sveučilišta u 2020. godini.

Proces identifikacije posmrtnih ostataka majke Marije Krucifikse Kozulić započeo je 2011. godine

Koliko taj primjer znači za razvoj slične suradnje različitih polja znanosti, te na koji način utječe na svakodnevni život, prikazat će se tijekom susreta s osobama koje su bile uključene u proces identifikacije od 2011. godine, kao i u završni događaj obznanjivanja rezultata provedene analize.

Svi zainteresirani mogu se pridružiti festivalu putem mrežne platforme Zoom na sljedećoj poveznici:

https://zoom.us/j/95148721130?pwd=bndjV2JTMWJ4Q2hGTUR2TFRQMFNZdz09

Meeting ID: 951 4872 1130

Passcode: 232412
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: