[VEČERAS] Adventski festival na zagrebačkom Svetom Duhu "Orgulje u našem kvartu"

[VEČERAS] Adventski festival na zagrebačkom Svetom Duhu "Orgulje u našem kvartu"

U petak 16. prosinca 2022. održat će se još jedan u nizu koncerata u sklopu adventskog festivala na zagrebačkom Svetom Duhu pod nazivom ''Orgulje u našem kvartu". Nastupaju Milan Hibšer i Nina Kobler. 

Autor
Svetište i bazilika sv. Antuna Padovanskog - Zagreb/Laudato/F.P.
Fotograf
Svetište i bazilika sv. Antuna Padovanskog - Zagreb
Objavljeno:
 
16.12.2022 11:38

 

Orgulje kao najveći i najsloženiji instrument koji je čovjek izgradio oduvijek su fascinirale svojim raskošnim zvukom i obiljem izražajnih mogućnosti. Tajna njihova zvuka sastoji se od jednotonskih svirala koje zvuk proizvode pomoću zraka iz mijeha, a ozvučuje ih udarac o tipke klavijature. Jedan registar sadrži niz svirala iste boje i jačine, a broj svirala jednog registra jednak je broju tipaka na manualu.
Neizmjerno bogatstvo i raznolikost zvuka orgulja ovisni su upravo o broju registara koje sadrže.

Ove je nove zagrebačke orgulje izgradila radionica Antona Škrabla iz Brestovca pokraj Rogaške Slatine u Sloveniji. Izgradnja je trajala 18 mjeseci, a ugađanje još 6.
Orgulje imaju 41 registar, tri manuala i pedal te 2710 svirala!
Instrument teži 12 tona i sastavljen je od oko 400 000 dijelova najrazličitijih materijala kao što su smreka, borovina, hrast, jasen, javor, orah, ebanovina, željezo, kositar, olovo, bakar i mjed, ovčja, kravlja i jelenja koža, kravlje i bivolje kosti, mineralni oblozi, filc, papir i još mnogo toga.

Ukratko, ove orgulje sadrže 2710 zvučnih razloga da ih poslušate na našim adventskim koncertima na kojima nastupaju iznimni umjetnici orguljaši kojima će se pridružiti i najljepši instrument na svijetu: ljudski glas.
 

orgulje 1

Petak, 16. prosinca 2022. u 20 sati
Milan Hibšer, orgulje; Nina Kobler, sopran

Program:

Antonio Vivaldi: Domine Deus

Henry Purcell:    An Evening Hymn

Milan Hibšer: Partita pro Adventus „Sancta Dei Genitrix“
                              Litaniae lauretanae
                              Salve Regina
                              Concordi laetitia
                           Tota pulchra es
                              Salve Mater

Antonio Vivaldi: Nulla in mundo pax sincera 

Johann Sebastian Bach: Bist du bei mir 
 
Anđelko Klobučar:            Partita „Ad Pavlinos“
                                         Intrada (Ave Hierarchia)
                                         Arioso (O Aurora lucidissima)
                                         Rondo (Prophetae szu prorokuvali)
                                         Ostinato (Porodi Deva Szina)
                                         Kanon (O Maria, mati Bosia)
                                         Toccata (Pohualuimo denesni den)
    
Max Reger: Mariä Wiegenlied op. 76, 52.

Francesco Paolo Tosti: Ridonami la calma

Wolfgang A. Mozart: Alleluia (Exultate, jubilate)

Nina Kobler na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je gitaru u razredu prof. Istvana Römera, a solopjevanje u klasi prof. Lidije Horvat Dunjko. Nastupa kao solistica, gitaristica i sopranistica te kao članica komornih sastava u zemlji i inozemstvu gdje i praizvodi djela hrvatskih skladatelja (Češka, Slovačka, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Austrija, Italija, Mađarska, Izrael, Kanada, Egipat, Argentina, Urugvaj…). Na Međunarodnom natjecanju gitarista “Fernando Sor” u Rimu osvojila je Posebnu nagradu 1998., a krajem 2002. osvaja prvo mjesto na državnom natjecanju komornih sastava kao pjevačica. Stalna je članica baroknog ansambla ''Ars longa vita brevis'' te stalna gošća Malog festivala čembala. Usavršavala se na mnogim majstorskim tečajevima pjevanja kod Dunje Vejzović, Olivere Miljaković te Eve Blahove, kao i na majstorskim tečajevima gitare kod profesora Istvana Römera, Gorana Listeša te Zorana Dukića. Povremeno surađuje s HNK-om u Zagrebu te sa Zagrebačkim opernim studijem. Godine 2022. održala je nekoliko recitala u MD-u ''Lisinski'' te na Večerima u Medijateci Talijanskog instituta za kulturu. Nastupila je na Glazbenoj tribini u Puli, Muzičkom bijenalu u Zagrebu, uz Zagrebačku filharmoniju surađivala je s ansamblom ''Cantus''. Održala je niz koncerata u Italiji, Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj.
Od 2015. surađuje i koncertira s maestrom Zlatanom Srzićem, postaje stalnom članicom Trija Chordes, a potom i Trija Solemnis. Stalno je zaposlena kao profesorica gitare u glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Milan Hibšer diplomirao je filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu, a potom i orgulje u klasi prof. Mirte Kudrne te improvizaciju kod prof. Ante Knešaureka. Redovito pohađa seminare i majstorske tečajeve interpretacije orguljaške glazbe kod uglednih orguljaša kao što su José Luis González Uriol (Španjolska), Roman Perucki (Poljska), Mario Penzar (Hrvatska), Karen de Pastel (Austrija), Danijel Drilo (Njemačka), Gabriel Bestion de Camboulas (Francuska), Lorenzo Ghielmi (Italija) i drugi. Završio je magistarski studij orgulja i sakralne glazbe summa cum laude na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Za magistarski recital, izveden na orguljama franjevačke crkve u Ljubljani, dobio je Prešernovu nagradu. Kao orguljaš korepetitor, improvizator i aranžer snimio je nekoliko CD-a. Bavi se skladanjem liturgijske, komorne, zborske i orguljaške glazbe te je pridruženi član Hrvatskog društva skladatelja i član Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Za svoj skladateljski rad dobio je dvije brončane nagrade na međunarodnom natječaju za nove skladbe "CRO PATRIA", 2018. i 2019. godine, te srebrnu nagradu na natječaju Hrvatskog sabora kulture. Jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljaškom improvizacijom. Član je uredničkog vijeća znanstvenog časopisa za sakralnu glazbu ''Sveta Cecilija''. Kao orguljaš nastupao je u BiH, Sloveniji, Austriji, Italiji, Češkoj i Mađarskoj, a u Hrvatskoj je svirao na svim većim festivalima orguljaške glazbe (Orgulje Zagrebačke katedrale, Ciklus orgulje Heferer, Zvuci orgulja Zagrebačke katedrale, Ars organi Sisciae, Orguljaška baština otoka Visa, Orguljaške večeri u Požeškoj katedrali, Orguljski festival "Petar Nakić" itd.) Glavni je orguljaš u bazilici sv. Antuna Padovanskog na Sv. Duhu u Zagrebu a povremeno je svirao i u Zagrebačkoj katedrali. U statusu docenta predaje kolegije Orgulje, Improvizacija, Liturgijsko sviranje i Organografija na Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: