Ansambl LADO kreće s plesnim koncertima

Ansambl LADO kreće s plesnim koncertima

Osim vrhunskih izvedbi danas već kultnih koreografija i napjeva Lada, klasičan plesni koncert umjetnicima ansambla uvijek je prilika da poznatu umjetničku materiju dotjeraju do ljepote onih najsitnijih detalja, ali i praizvedbama publici predstave neke dosad neotkrivene ljepote naše tradicijske umjetnosti.

Autor
Ansambl LADO/Laudato/F.P.
Fotograf
Ansambl LADO
Objavljeno:
 
04.05.2023 10:04

 

LADO je jedinstveni plesni ansambl koji, kako na temelju posljednjih natpisa kritike, ''punokrvno pleše i pjeva''. Nakon turneje izvođenja uskrsnih koncerata u Hrvatskoj i u Rimu, LADO publici ponovno donosi ono po čemu je najpoznatiji – ples. Plesni koncerti održat će se u nekoliko hrvatskih gradova, a ovog proljeća Ansambl će nakon dugo godina gostovati pred publikom u Sarajevu. Turneja kreće 16. svibnja u Knegincu, a nakon toga LADO 20. svibnja nastupa u Sarajevu, u Bosanskom kulturnom centru KS, dok će u Mostaru održati dva različita koncerta. Vokalnoinstrumentalni uskrsni koncert ''Veliko je sad veselje'' održat će se 21. svibnja u katedrali Majke Marije Crkve, dok je plesni koncert u Mostaru rezerviran za 22. svibnja u HC-u hercega Stjepana Kosače.

Koncerti u Hrvatskoj održat će se 24. svibnja u Metkoviću, 6. lipnja u Novskoj i 7. lipnja u Delnicama. Plesni koncert Ansambla LADO reprezentira vrhunska koreografska i glazbena ostvarenja, kojima se na zavidnoj umjetničkoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskog sela. Posebno mjesto u ovom plesnom koncertu zauzimaju Ladove interpretacije zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, odnosno zaštićeni tradicijski plesni i glazbeni izričaji. Koncert publici donose neke od najpoznatijih točaka iz bogata Ladova repertoara. Tu su ''Ladarke'', svojevrsna himna i zaštitni znak Ansambla, ''Linđo'', dubrovačko-primorska poskočica, ''Ej sviraj Pavo – pjesme i plesovi iz Baranje'', ''Goranski bal'' te neponovljive ''Prigorske plesove'', ''Krčki tanac'' i ''Vrličko kolo'' Zvonimira Ljevakovića. Repertoar Ansambla sustavno se i kontinuirano proširuje, tako da će publika u ovom programu moći uživati u novim djelima i izvedbama – Slavonskom šokačkom kolu, u obradi Karla Mikačića i Alana Kanskog te Laganom bećarcu iz Brodskog Posavlja, prema zapisu Duška Topića, a u izvedbi Orkestra Ansambla LADO. Osim toga, publika će imati priliku premijerno čuti praizvedbu napjeva ''Počelo se protuletje tpirati'' u glazbenoj obradi Alana Kanskog.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO i koreografska ostvarenja i scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Plesni koncert je događaj koji se ne propušta i o kojem se uvijek nanovo priča. Mjesto sjedinjenja umjetnika Ansambla LADO i publike samo je jedan od razloga da nam se pridružite na jednom od datuma ove turneje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: