Antunovo na Svetom Duhu

Antunovo na Svetom Duhu

Župa sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu svečano će proslaviti župnu svetkovinu u nedjelju 13. lipnja.

Autor
fra Vladimir Vidović/Laudato/F.P.
Fotograf
Veritas
Objavljeno:
 
08.06.2021 09:01

 

Prigodom proslave blagdana sv. Antuna Padovanskoga na Svetom Duhu uz bogatu i sadržajnu duhovnu ponudu koja je već tradicionalna u zagrebačkom svetištu sv. Antuna, i ove godine fratri otvaraju vrata svoga samostanskoga vrta u kojem će Pučka kuhinja ponuditi izvrsna i ukusna jela. Sav je prihod humanitarnog karaktera jer je namijenjen velikim potrebama Pučke kuhinje u ovim teškim vremenima.

Obnoviti svoj duh u svetištu, a zatim i okrijepiti svoje tijelo u samostanskom vrtu uz iznimnu ponudu, aposlutni je imperativ ovoga Antunova. Osim sve popularnijeg samostanskog piva 'S.anto', svi oni koji dođu u samostanski vrt na Svetom Duhu, osim što će moći uživati u preksrasnom i brižjivo njegovanom zelenilu, pravoj zelenoj oazi u centru Zagreba, moći će uživati u jelu s roštilja te već planetrano poznatim perecima. Ove godine ponudit ćemo i jedan zdravi obrok, voćnu salatu. 

Sve što se toga dana uprihodi u samostanskom vrtu 'Kod fratara', ima humanitarnu notu, jer sav je prihod namijenjen djelovanju Pučke kuhinje na Svetom Duhu. 

U Katoličkoj Crkvi 13. lipnja obilježen je kao Dan sv. Antuna, toga dana spominjemo se njegova rođenja za nebo. Sveti Antun s pravom nosi naslov Sveca Svega Svijeta jer se časti uistinu u cijelom svijetu. Naša župa s ponosom nosi ime ovoga velikoga Božjeg ugodnika kao i druge značajne institucije od kojih ističem najstariji katolički mjesečnik 'Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga' i naš ponos, Pučku kuhinju na Svetom Duhu.

Svete Mise u svetištu su od ranih jutarnjih sati, prva je već u 6.00 sati ujutro pa svakih sat i pol vremena. Misa za bolesnike i bolničko osoblje slavit će se u 15.00 sati. Tijekom cijeloga dana bit će mogućnost za sakrament Ispovijedi. Ističemo da će tradicionalni blagoslov djece i ljiljana biti u 18.00 sati. Središnje euharistijsko slavlje proslave svetkovine sv. Antuna bit će u 19.00 sati, a predslavi ga mons. Vlado Košić, sisački biskup. Večernje je slavlje u izravnom prijenosu na Laudato TV-u i Hrvatskom katoličkom radiju.

Proslavi sv. Antuna prethodi propovijedana trodnevnica, a posebno ističemo obred preminuća sv. Anuna koji će biti 12. lipnja poslije večernje svete Mise. Toga dana od 20 sati je i donatorska večera za potrebe Pučke kuhinje.

Franjevci konventualci sa zagrebačkog Svetog Duha ponosni su čuvari i dijela tijela sv. Antuna, koji je kao relikvija ugrađen u oltar svetišta, kao i brižni njegovatelji pobožnosti u čast sv. Antuna. 

Zahvalni dragom Bogu i zagovoru sv. Antuna što nas je očuvao od većih šteta, ovo Antunovo slavimo s posebnim žarom i ljubavlju.

Radujemo se susretu!
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja