Blagdan sv. Ante u Šibeniku

Blagdan sv. Ante u Šibeniku

Nakon bogate i intenzivne duhovne priprave pred Svetčev blagdan, a koji je i ove godine imao niz od trinaest utoraka, vjernici grada Šibenika i okolice i ove će godine veoma svečano slaviti blagdan sv. Ante u crkvi sv. Frane u Šibeniku.

Autor
fra Ivan Bradarić/Laudato/F.P.
Fotograf
Franjevačka provincija svetog Jeronima Šibenik
Objavljeno:
 
03.06.2022 12:21

 

Stoljetna tradicija štovanja sv. Ante Padovanskoga, u narodu nazvanog svetac svega svijeta, nastavlja se i ove godine u Šibeniku pri crkvi i drevnom samostanu sv. Frane. Ova najstarija franjevačka prisutnost u gradu Šibeniku oblikovala je kroz stoljeća razna liturgijska slavlja kao i brojne pučke pobožnosti, među kojima se osobito ističe štovanje sv. Ante Padovanskoga koji je suzaštitnik poznate šibenske crkve sv. Frane. Tisuće vjernika grada Šibenika i okolice i ove će godine godine hodočastiti svome omiljenom svetcu. Za ovu prigodu fratri samostana sv. Frane u Šibeniku pripremili su bogat program sastavljen iz dva dijela: Dani sv Ante – duhovno kulturna manifestacija koja pripravlja vjernike za blagdan sv. Ante s bogatim liturgijskim slavljem.

Uoči blagdana sv. Ante, u nedjelju nakon večernje svete Mise je tzv. Obred preminuća sv. Ante – molitveno bdjenje kojim se vjernici prisjećaju tog 13. lipnja 1231. godine kada je preminuo sv. Ante u mjestu Arcela uz riječi: ''Vidim moga Gospodina''.

Na Svetčev blagdan, u ponedjeljak 13. lipnja svete Mise su ovim rasporedom: 7:00, 8:00, 9:00, 10:30 i u 12:00 sati. Popodne su svete Mise u 17:00 sati s blagoslovom djece i ljiljana, a svečanu svetu Misu u 19:00 sati predslavi šibenski biskup, Mons Tomislav Rogić.

Vjernici i brojni hodočasnici tijekom cijeloga dana moći će se ispovjediti a u crkvi je izložen relikvijar s autentičnim  relikvijama sv. Ante.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: