Božićni koncerti Ansambla LADO

Božićni koncerti Ansambla LADO

LADO posljednjih trideset godina sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu te i ove godine publici premijerno donosi koncert ''Skupno braćo zapjevajmo''.

Autor
Ansambl LADO/G.O.
Fotograf
Ansambl LADO
Objavljeno:
 
14.12.2023 17:13

 

Kraj godine u Ansamblu LADO rezerviran je za svečane božićne koncerte. LADO posljednjih trideset godina sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu te i ove godine publici premijerno donosi koncert Skupno braćo zapjevajmo.

LADO će svoj božićni program izvesti u Novskoj, 11. prosinca, u crkvi bl. Alojzija Stepinca i 12. prosinca u Mariji Gorici u crkvi Blažene Djevice Marije od Pohođenja.

Posebno raduje i činjenica kako će ovaj koncert biti izveden u inozemstvu u sklopu turneje u Njemačkoj, realizirane u suradnji s hrvatskim katoličkim župama u Njemačkoj i u partnerstvu s Generalnim konzulom RH u Frankfurtu, pod financijskim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture i medija. LADO će nastupiti 15. prosinca u Wiesbadenu, 16. prosinca u Frankfurtu te 17. prosinca u Mainzu.

Po povratku u Hrvatsku, očekuju nas koncerti u bazilici svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, 20. prosinca, te koncert u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu, 21. prosinca.

Repertoar Ansambla LADO kontinuirano se proširuje i obogaćuje pa će publika moći uživati u novim djelima. ''Skupno braćo zapjevajmo – O jabuko zeleniko'' zajednički je naziv za kolende, njih ukupno sedam s dubrovačkog područja, čiju glazbenu obradu potpisuje Vicko Dragojević. Čestitanje Božića pjesmom osobit je doživljaj i radost, a običaji i praksa čestitarskih ophoda zadržali su se do danas u brojnim hrvatskim krajevima, osobito u Dubrovniku i njegovoj okolici. Jedan od najstarijih pisanih tragova o kolendavanju u Hrvatskoj nalazi se u Statutu Dubrovačke Republike iz 1272. godine. U ovoj praizvedbi čut ćemo kako se to pjesmom čestitalo, kolendavalo na krajnjem hrvatskom jugu – u Dubrovniku i Cavtatu, Rijeci dubrovačkoj, Osojniku, Trstenom, Ponikvama na Pelješcu te otocima Visu i Lastovu. Publika će uživati i u božićnim pučkim napjevima ''Radujmo se i pivajmo'' iz Slavonije, Baranje i Bačke, koje je LADO praizveo i sklopu izvođenja božićnog programa 2022. godine.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ulazi na sve koncerte su slobodni, osim koncerta u Varaždinu za koji su ulaznice u prodaji od 1. prosinca 2023. putem blagajne HNK-a Varaždin.

LADO

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: