Dubrovnik: Predstavljena manifestacija ''Kršćansko lice kulture 2023.''

Dubrovnik: Predstavljena manifestacija ''Kršćansko lice kulture 2023.''

Program manifestacije ''Kršćansko lice kulture 2023.'', koju organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije, predstavljen je u četvrtak 16. ožujka, u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
Angelina Tadić
Objavljeno:
 
16.03.2023 14:17

 

Manifestaciju su predstavili predsjednica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Marijeta Radić, ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Slobodan Begić i dubrovački biskup Roko Glasnović.

Predsjednica Vijeća Radić podsjetila je kako se manifestacija pod nazivom ''Kršćansko lice kulture'' u Dubrovačkoj biskupiji održava četvrti put te je dodala kako ju ove godine organizira novi sastav biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost. Izrazila je nadu kako će se po završetku manifestacije moći složiti da su obavili jednako dobar postao kao i prethodni sazivi Vijeća.

Manifestacija se održava od nedjelje 19. do petka 31. ožujka te donosi osam različitih i zanimljivih kulturnih događaja. Događanja čine jedna izložba, tri koncerta, jedno predavanje, jedno predstavljanje knjige i tradicionalna pobožnost na Srđu. U programu manifestacije sudjeluje i Srpska pravoslavna crkva te se tako nastavlja njegovati ekumenski dijalog kojemu se u današnjim vremenima itekako teži, a služi upoznavanju i boljem upoznavanju dviju kršćanskih zajednica, kazala je Radić. Zatim je pojedinačno predstavila sve programe.

Manifestacija će biti otvorena u nedjelju 19. ožujka u 19 sati, u klaustru dominikanskog samostana, izložbom ''Mysterium crucis'', odnosno križnim putem u djelima suvremenih dubrovačkih umjetnika koju koordinira akademska umjetnica, dr. sc. Iris Lobaš Kukavičić.

Posljednjeg dana manifestacije, 31. ožujka u 20 sati, u crkvi Male braće održat će se veličanstveni Verdijev ''Requiem'' koji će izvesti impozantni broj glazbenika o čemu je govorio ravnatelj DSO-a Begić. Program izvode Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor ''Pro musica'' iz Mostara, a dirigira Norman Widjaja.

Ravnatelj Begić uvodno je kazao kako Dubrovački simfonijski orkestar uvijek u svom koncertnom programu prati bitne katoličke blagdane. Nastao je 1925. godine, a prvi koncert bio im je upravo uskrsni koncert.

Ovo Verdijevo djelo izvest će 160 glazbenika uz četiri solista i dirigenta, istaknuo je ravnatelj Begić te dodao kako su tako veliki međunarodni projekti u Dubrovniku rijetkost. Pod vodstvom don Dragana Filipovića, uz orkestar će nastupiti zbor ''Pro musica'' koji se već u nekoliko navrata dokazao svojom izvedbom, kvalitetom pjevanja i pristupom. Pozvao je sve koji mogu da dođu i sudjeluju u toj moći glazbe u franjevačkoj crkvi koja će svojom izvrsnom akustikom sve zaokružiti u jednu cjelinu i omogućiti vrhunski doživljaj. Sve ono što je Verdi kao skladatelj opera nosio u sebi, unio je u ''Requiem'', odnosno ovo djelo u zvučnom je smislu jako obilato skladano.

Biskup Glasnović govorio je o značenju samog naziva manifestacije ''Kršćansko lice kulture'' te istaknuo kako ovom manifestacijom ''želimo oplemeniti jedni druge''. Naveo je misao sv. Ivana Pavla II., koji je prije dvadeset godina pohodio Hrvatsku i Dubrovnik, koji je rekao kako vjera nije prava ako ne postaje kultura. Zato je jako važno da vjera bude dobro prihvaćena, dobro osmišljena i dobro življena, to je onda kultura i ono najljepše. Ono što nadilazi sve kulture jest čovjek i njegova narav, nastavio je biskup. Ta narav nema drugo lice osim onoga što se na konkretan način ostvaruje u kulturi, zaključio je.

Biskup je također pojasnio kako je manifestacija ''Kršćansko lice kulture'' imala i svoju prethodnicu, manifestaciju ''Dani kršćanske kulture'' koja je trajala od 2005. godine. Na kraju je uputio poziv svima da dođu i u bogatom programu pronađu nešto za sebe i svoju dušu, da se oplemene. Također i da pozovu druge, da vjera postane kultura i da jedni druge obogaćuju.

Program manifestacije ''Kršćansko lice kulture 2023.''

Nedjelja, 19. ožujka u 19 sati – izložba ''Mysterium crucis'' priređuje se u klaustru dominikanskog samostana uz otvaranje manifestacije.

Utorak, 21. ožujka u 19 sati – predavanje ''Paradoks uzajamnog podvrgavanja'', u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare u Dubrovniku, održat će dubrovački paroh, o. Vladan Perišić.

Četvrtak, 23. ožujka u 19:30 – na koncertu u crkvi sv. Blagovještenja nastupit će zbor ''Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški'' koji djeluje pri sabornom hramu (konkatedrali) sv. Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju. Dirigentica je Jovana Marić.

Petak, 24. ožujka od 18 do 22 sata – Noć crkvenih muzeja sa stručnim vođenjima i predavanjima obuhvaća obilazak muzeja i klaustra franjevačkog i dominikanskog samostana, Moćnika katedrale i Biskupsku palaču.

Subota, 25. ožujka u 20 sati – koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije održat će se u crkvi Male braće. Nastupit će klape: Amfora, Atlant, Kaše, Oštro, Subrenum i Vežilice te zborovi: Ansambl župe sv. Mihajla, Mješoviti katedralni zbor, Mješoviti zbor Blasius, Mješoviti zbor župe Presvetoga Spasitelja – Mokošica, Mješoviti zbor župe sv. Nikole Cavtat, Mješoviti zbor župe Sv. Obitelji – Nova Mokošica i Zbor srednje glazbene škole Luke Sorkočevića. Glazbeni program priredio je Krešimir Magdić.

Nedjelja, 26. ožujka u 14 sati – korizmeni križni put padinama Srđa predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović.

Ponedjeljak, 27. ožujka u 19 sati – predstavljanje knjige ''Vjera, umjetnost i kultura u susretu'' autora prof. dr. sc. Ivice Žižića i doc. dr. sc. Hrvoja Kalema, održat će se u dvorani Ivana Pavla II. u samostanu sv. Klare. Predstavljač je izv. prof. dr. sc. Boris Vulić.

Petak, 31. ožujka u 20 sati – koncert i zatvaranje manifestacije održat će se u crkvi Male braće. Čuveni Verdijev ''Requiem'' izvest će Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor ''Pro musica'' iz Mostara. Dirigent je Norman Widjaja.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: