Filmska večer u Palmi: projekcija dokumentarnog filma 'KAMP'

Filmska večer u Palmi: projekcija dokumentarnog filma 'KAMP'

Dvorište bazilike Srca Isusova na jednu večer postat će kino na otvorenom.

Autor
Jana Radeljak
Fotograf
Jana Radeljak
Objavljeno:
 
09.09.2021 10:57

 

U dvorištu Palme, bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, idućeg utorka 14. rujna 2021. s početkom u 19:30 sati održat će se projekcija filma 'KAMP'. Ovaj dokumentarni film nastao je iz iskustva sudioništva i volontiranja bračnog para Bevanda na jednom od programa udruge 'Magis', u čijoj je koprodukciji ovaj dokumentarni film napravljen. Oni koji su pogledali film, složit će se s osvrtom jednog gledatelja koji ga opisuje kao 'snažan i upečatljiv film koji govori o iskustvu patnje, ali i dubini i značaju oprosta, nade, vjere i života.'

Mnogi će se složiti da je Goli otok nesvakidašnje mjesto da se provede tjedan dana. Osim u samom imenu izrečene surove prirode, Goli otok obilježila je surova povijest čovjeka. No, upravo na takvom području materijalne i duhovne pustinje, slobodan je prostor za ulazak u odnos sa živim Bogom. U uvjetima gladi i samoće možemo prepoznati kako Bog osobno brine za svakoga od nas i prihvaća nas. Tako je nekadašnji logor četiri godine zaredom bio mjesto oslobođenja za mnoge sudionike duhovno-sociološko-povijesnih i radnih ljetnih programa za mlade, a tlo natopljeno patnjom postaje mjesto molitve i sućuti za logoraše koji su ovdje trpjeli, mjesto nade za izlazak iz pustinje u novi život.

Ovaj film donosi iskustva i priče sudionika, volontera, duhovnika i voditelja programa, stručnjaka iz područja psihologije, filozofije, sociologije, politologije, povijesti, svećenika i obitelji žrtava Golog otoka. Iskrena iskustva, emocije, zajedništvo i prijateljstvo iskustva isprepliću se s predivnim kadrovima prirode, kao i snimaka ostataka logora.

Slike s gotovo zaboravljenog otoka te priče sudionika u filmu 'KAMP' pokazuju da je moguće nekoć mučnu pustinju preobraziti u oazu pomirenja sadašnjih i budućih naraštaja.

U sklopu programa ove besplatne projekcije, posjetitelji će moći prelistati i za sebe i prijatelje pribaviti jedinstveni zbornik radova: 'Goli otok – ožiljci prošlosti', u čijoj su izradi sudjelovali brojni stručnjaci iz politologije, religijskih znanosti, povijesti, filozofije, uz potresna iskustva golootočkih logoraša koji su doprinijeli memoarizaciji događaja, tragova i nasljeđa Golog otoka. Za više informacija o samom događanju, posjetite FB stranicu Goli otok  ožiljci prošlosti.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja