Glazbeno otkrivanje Kanade!

Glazbeno otkrivanje Kanade!

Cantus Ansambl priča je o otkrivanju, a najnoviji koncert koji se održava u ponedjeljak 15. 5. vodi nas u – Kanadu!

Autor
G.A.D. Produkcija/Laudato/F.P.
Fotograf
G.A.D. Produkcija
Objavljeno:
 
08.05.2023 12:30

 

Na posljednjem koncertu ove sezone, Cantus Ansamblu, u goste stiže ansambl s kojim naš ansambl za suvremenu glazbu već dugo surađuje – priznati kanadski sastav Turning Point iz Vancouvera. Turning Point i Cantus su gotovo vršnjaci, oba ansambla utemeljena početkom 2000-ih. Njihovu suradnju bilježimo već duže vrijeme, a nakon posljednjeg gostovanja umjetničkog voditelja Cantus Ansambla Berislava Šipuša, koji je u travnju 2022. ravnao ansamblom Turning Point u Vancouveru, sada je red došao na uzvratni nastup gostiju iz Kanade u Zagrebu.

Pod vodstvom umjetničkog voditelja, skladatelja i dirigenta Owena Underhilla, članovi Turning Pointa zagrebačkoj publici predstavit će se u djelima triju skladateljica i četvorice skladatelja: Ane Sokolović, Rite Ueda i Helene Skljarov te Raymonda Murrayja Schafera, Owena Underhilla, Michaela Colgrassa i Michaela Pepe.

Koncert gostiju iz Kanade idealna je, ali i rijetka prigoda za upoznavanje prekooceanske muzičke scene. S posebnim zanimanjem, pak, očekujemo najnovije djelo Helene Skljarov The Red-Haired Man, naručeno upravo za ovu prigodu.

K tome, kanadski ansambl u Zagreb stiže u društvu dviju prvorazrednih solistica: ugledne kanadske sopranistice Robyn Driedger Klassen te legendarne izraelske violistice Rivke Golani, koja vjerojatno drži svjetski rekord među violistima po broju djela koja su za nju napisana – njih više od 350!

Robyn Driedger Klassen predstavit će se u dva ciklusa pjesama: već antologijskoj Arcani iz 1972. velikog kanadskog skladatelja Raymonda Murrayja Schafera te Bee Studies iz 2019. umjetničkog voditelja Turning Pointa, maestra Owena Underhilla.

Violistica Rivka Golani iz svojega će golemog repertoara izvesti dva djela – Musical Offering br. 2 iz 2022. kanadskog violinista i skladatelja Michaela Pepe te Chaconne američkog skladatelja Michaela Colgrassa.

Dvostruki koncert Hummingbird Lovers japansko-kanadske skadateljice Rite Ueda iz 2022. godine predstavit će, pak, članovi Turning Pointa, violinisti Mary Sokol Brown i Domagoj Ivanović.

Mlada hrvatska skladateljica Helena Skljarov izazvala je prilično zanimanje javnosti posljednjim projektima multimedijskog karaktera, a u najnovijem ostvarenju The Red-Haired Man, nadahnutom poemom Riđi čovjek legendarnog ruskog avangardista Danila Harmsa, snažno će iskoračiti na polje glazbenog teatra.

Koncert organiziran u suradnji s Kanadskim veleposlanstvom u Zagrebu održava se u sklopu obilježavanja 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Kanade i Hrvatske. Već sada, za jesen 2024. godine, planira se i uzvratni posjet Cantus Ansambla Vancouveru i ansamblu Turning Point, kao finale velikog i višegodišnjeg projekta suradnje između dva ansambla.

 

Koncert ansambla Turning Point, nazvan Izdaleka, održava se u ponedjeljak 15. 5. u Maloj dvorani Lisinski s početkom u 20:00 sati, a ulaznice su dostupne u sustavu ulaznice.hr.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: