HERMAN VUKUŠIĆ: ''Od ukupno 33 transrodne osobe u 2013. god., u ovoj godini imamo već više od 100 samo u KBC-u Zagreb''

HERMAN VUKUŠIĆ: ''Od ukupno 33 transrodne osobe u 2013. god., u ovoj godini imamo već više od 100 samo u KBC-u Zagreb''

Emisija ''O, tempora'', Laudato TV, večeras u 21:30 sati.

Autor
Laudato/V.C.V.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.10.2022 11:34

 

Tema emisije rodna je ideologija i pitanje kako može oblikovati način razmišljanja mladih ljudi koji se u sve većem broju odlučuju na promjenu spola, onu sociološku, hormonalnu ili kiruršku. O ovom osjetljivom i važnom pitanju za Laudato TV govori psihijatar, dr. Herman Vukušić. Iznijet će podatak kako su u 2013. godini u Hrvatskoj bile 33 transrodne osobe, a u 2022. godini samo u KBC-u Zagreb više od 100 rodno disforične i rodno inkongruentne djece i mladih.

Takav jedan rapidan skok u medicini se teško može objasniti medicinskim razlozima. U povijesti transrodnosti koja se u medicini pažljivo prati zadnjih sto godina, radilo se o muškim osobama u omjeru 1:15.000 i ženama u omjeru 1:25.000. Sada u ovom rapidnom skoku to su više tinejdžerice i djevojčice u dobi rane adolescencije, a ne u ranoj životnoj dobi, što ranije u medicini i psihologiji nije bilo zabilježeno.

Dr. Vukušić govorit će kako postoji globalna šutnja o tome kako je nakon skupih i zahtjevnih operativnih zahvata promjene spola teško ili nemoguće vratiti se na prirodno stanje, te da postoje tisuće onih koji zbog tih zahvata žale. Navest će primjer začetka rodne ideologije i njezine posljedice u praksi. 

Onoga trenutka kada počinjemo uzimati svačiji osjećaj unutarnjeg identiteta zdravo za gotovo i kao znanstvenu činjenicu, jednostavno smo otvorili vrata širokoj psihopatologiji, s jedne strane. S druge strane, srušili smo svaku granicu objektivne realnosti.

Najavit će kako strukovne liječničke organizacije rade na ''Rezoluciji 21+'' s ciljem da se u Hrvatskoj, kao i u mnogim zemljama Europe, zabrane hormonalne i kirurške intervencije u procesu promjene spola za osobe mlađe od 21 godine. Naglašava kako su izuzetak djeca koja su dokazano pokazala rodnu inkongruentnost u vrlo ranoj dobi i bila klinički praćena nekoliko godina.

Dr. Vukušić govorit će i o troškovima operativnih zahvata te popratnih medicinskih stanja koja opravdavaju trošak sredstava na račun HZZO-a.

Cijeli razgovor pogledajte u večerašnjoj emisiji ''O, tempora'' urednika i voditelja Stanka Stojića.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: