Koncert 'Sonata religiosa' večeras u zadarskoj katedrali

Koncert 'Sonata religiosa' večeras u zadarskoj katedrali

Koncert 'Sonata religiosa' zagrebačkog violinista Martina Krpana i zadarskog orguljaša Mihovila Buturića održat će se večeras u 20 sati, u katedrali sv. Stošije u Zadru. 

Autor
Laudato/F.P.
Fotograf
Koncertni ured Zadar
Objavljeno:
 
08.04.2021 10:57

 

Dvojica istaknutih mladih glazbenika: orguljaš Mihovil Buturić, Zadranin kojeg je glazbenički poziv odveo na studij u Zagreb, Graz i Beč, uz brojne koncerte u zemlji i inozemstvu, te zagrebački violinist Martin Krpan, koji je s nepune 23 godine zasjeo na mjesto prve violine Zagrebačkog kvarteta u stotoj godini postojanja tog najstarijeg hrvatskog glazbenog ansambla, predstavit će se 8. travnja u katedrali sv. Stošije zanimljivim programom u kojem se ističu djela petorice istaknutih hrvatskih skladatelja različitih generacija: 'Sonata religiosa' Josipa Štolcera Slavenskog (1896. – 1955.), 'Risposte' Marka Ruždjaka (1946. – 2012.), 'Balada' Tomislava Uhlika (1956.), 'Dvoh watt' mladog skladatelja Josipa Prajza (1994.), kao i 'Meditacija' Ante Knešaureka (1978.), novo djelo koje će se premijerno izvesti upravo na ovom koncertu, prenosi Koncertni Ured Zadar

Zagrebački violinist Martin Krpan (1995.) od 2018. godine prvi je violinist Zagrebačkog kvarteta, našeg najstarijeg komornog ansambla osnovanog 1919. godine. Iste je godine diplomirao violinu na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa 2018. godine, a od 2016. godine studira i u Leipzigu na Visokoj školi za glazbu i teatar 'Felix Mendelssohn Bartholdy' u razredu prof. Ericha Höbartha. Tijekom školovanja osvojio je niz nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima glazbe, kao i Dekanovu nagradu. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkim solistima i gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži. S kvartetom je snimio nosač zvuka sa skladbama hrvatskih skladatelja, a u listopadu 2018. objavljen je nosač zvuka koji je snimio s violinistom Anđelkom Krpanom za diskografsku kuću 'Croatia Records'.

Zadarski orguljaš Mihovil Buturić (1996.) nakon završene srednje glazbene škole Blagoja Berse u Zadru, na odsjeku za orgulje u klasi prof. Martine Lazar, 2015. godine upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi prof. Marija Penzara. Dobitnik je triju prvih nagrada na državnim natjecanjima u organizaciji HDGPP-a (2015., 2017 i 2019.). Niz godina sudjelovao je na Ljetnoj orguljaškoj školi u Šibeniku te se usavršavao na seminarima profesora P. Mašića, N. Imbrišak, G. Rosta, W. Kogerta (Austrija), H. Fairsa (Engleska i D. Cassana (Francuska). Godine 2017. svirao je s Orkestrom mladih glazbenika te s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, a 2018. s Hrvatskim komornim orkestrom na nastupima u Beču i Salzburgu. Godine 2019. nastupio je kao solist sa Zadarskim komornim orkestrom izvedbom Poulencova koncerta. Redovito nastupa samostalno te kao pratnja zboru i komornom zboru Muzičke akademije, zboru 'Capella Odak', 'Cantores Santi Marci' te mnogim drugim zborovima na nastupima diljem Hrvatske i inozemstva. Od listopada 2019., u sklopu programa Erasmus, studira na Umjetničkoj akademiji u Grazu, u klasi profesora Urlicha Walthera.

Ulaz je slobodan, no mole se zainteresirani da svoj dolazak potvrde e-poštom na adresu: info@kuzd.hr ili telefon 023 62 77 62.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja