Koncert za obnovu Akademske crkve sv. Katarine u crkvi sv. Franje Ksaverskog

Koncert za obnovu Akademske crkve sv. Katarine u crkvi sv. Franje Ksaverskog

Autor
Pasionaska baština/Laudato/F.P.
Fotograf
www.pasionska-bastina.com
Objavljeno:
 
08.03.2024 07:00

 

Crkvu sv. Katarine Aleksandrijske na Trgu Katarine Zrinske, na zagrebačkom Gornjem gradu, koja danas pripada Župi sv. Marka, podigli su isusovci u XVII. stoljeću u sklopu kompleksa ruševnog dominikanskog samostana i male kapele. Godine 1620. položen je temeljni kamen nove crkve koja je posvećena 1632. godine. Isusovci su osnovali i otvorili prvu zagrebačku gimnaziju. Razvojem studija teologije i filozofije 1669., tadašnjoj Isusovačkoj akademiji priznat je status i povlastica sveučilišne ustanove čime započinje povijest današnjeg Sveučilišta u Zagrebu.

Godine 1773. crkva sv. Katarine predana je Župi sv. Marka, da bi 1874. postala sveučilišna crkva. Tako se u 2024. godini susreću i obilježavaju dva jubileja:
 

150 godina suvremenog Sveučilišta i 150 godina Akademske crkve sv. Katarine Aleksandrijske

U svojoj povijesti koja broji gotovo 400 godina, Akademska crkva sv. Katarine pretrpjela je niz teških razaranja i oštećenja od požara i potresa te je u nekoliko navrata temeljito obnavljana i restaurirana. U potresima 2020. crkva je ponovno teško oštećena: u snažnom potresu 22. ožujka 2020. od svoda su se odvojile velike količine žbuke i štukature, stradali bočni oltari i svod. Potres 29. prosinca bio je po Crkvu još razorniji, gotovo cijeli svod iznad svetišta se urušio oštetivši, između ostaloga, i misni oltar.

Akademsku crkvu sv. Katarine resila je izuzetno ugodna akustika te je bila, uz svoju temeljnu namjenu, drugi dom glazbenika, festivala i koncertne publike.

Stoga se osjećamo pozvanima podsjetiti na stradanje ove barokne ljepotice u povijesnom središtu našega grada, koja još uvijek obitava u mraku i tišini razaranja. Pozivamo i potičemo sve ljubitelji glazbe, pojedince i institucije, koji suosjećaju sa stradanjem ovog zaštićenog kulturnog dobra i jednog od najvažnijih spomenika barokne sakralne arhitekture u Hrvatskoj, na donaciju i koncert.

Ansambl Celeste čine:
Hana Ilčić, sopran
Marta Brkljačić, sopran
Lucija Matković, alt
Marko Antolković, tenor
Fabijan Komljenović, bariton
Pero Prosenica, bas
Ida Marušić, orgulje

dirigentica i umjetnička voditeljica: Jasenka Ostojić

Smatramo vrijednim, upravo tijekom korizmenoga vremena, u radosti poticati na duhovnu i materijalnu obnovu, kako bismo u punini radosti dočekali Uskrs.

Dar za obnovu crkve može se uplatiti na račun:
        HR4323600001102082265
      s naznakom: pomoć za obnovu

glazba tišine

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: