Korizmeni koncerti Ansambla LADO

Korizmeni koncerti Ansambla LADO

''O, Isuse, daj mi suze'' korizmeni je koncert Ansambla LADO kojim programski započinje obilježavanje 75. obljetnice svog umjetničkog djelovanja.

Autor
Ansambl LADO/Laudato/G.O.
Fotograf
Ansambl LADO
Objavljeno:
 
21.03.2024 12:39

 

O, Isuse, daj mi suze korizmeni je koncert Ansambla LADO kojim se programski započinje obilježavanje 75. obljetnice umjetničkog djelovanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Korizmeni program ponovno je na repertoaru nakon dvije sezone izvođenja nagrađivanog uskrsnog programa Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke.

Impresivni vokalni koncerti bit će izvedeni tijekom korizme, u ožujku 2024. godine. Izvedbe su 16. ožujka u Mariji Bistrici i 17. u Slavonskom Brodu. Koncert u Mostaru održat će se 19. ožujka, dan kasnije, 20. ožujka u Metkoviću te 21. ožujka u Otočcu. Jedinstvena ekspresivnost Ladovih umjetnika posebno će doći do izražaja u ambijentu novoobnovljene Crkve svetog Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, 22. ožujka.

Slijede koncerti u Novskoj, Lipiku i Brestju, 23., 24. i 25. ožujka. Program donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, ali i u južnoj Mađarskoj i Vojvodini. Rezultat je to terenskih istraživanja Krunoslava Šokca u Baranji, Srijemu i Bačkoj i Dražena Kurilovčana u Slavoniji. Crkveno pučko pjevanje jedinstven je spoj tradicijske i crkvene glazbe, a napjevi sadržani u ovom koncertu pjevali su se tijekom cijelog korizmenog razdoblja, osim Jadikovanja proroka Jeremije, koja su se pjevala u Velikom tjednu. Posebno mjesto među korizmenim napjevima, pučkim pobožnostima i običajima u Slavoniji i Srijemu imalo je pjevanje Gospina plača u kojem su Isusova muka i smrt prikazani tugom Majke i Bogorodice.

Crkveno pučko pjevanje Slavonije, Srijema i Baranje nalazi se na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Korizmeni program ''O, Isuse. daj mi suze'', baziran na istoimenom studijskom albumu Ansambla LADO, nagrađen je 2013. Porinom za najbolji album duhovne glazbe.

Osim navedene umjetničke i kulturne vrijednosti, duhovna dimenzija ovog programa dovoljan je motiv publici da se pridruži ovom jedinstvenom koncertnom doživljaju, uvodu u raznolike programe koje Ansambl LADO sprema u ovog godini.
 

LADO (2)

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: