Započinju svečani godišnji koncerti Ansambla ''Lado''

Započinju svečani godišnji koncerti Ansambla ''Lado''

Godišnjim koncertom ''Odjeci vremena'' ''Lado'' suvremeno prikazuje zaštićenu nematerijalnu baštinu. 

Autor
Vjekoslav Šago/Laudato/F.P.
Fotograf
Ansambl LADO
Objavljeno:
 
27.10.2022 10:18

 

Pune sedamdeset i tri godine repertoar Ansambla ''Lado'' oblikuje se i temelji na vrhunskim koreografskim i glazbenim djelima, kojima se na zavidnoj estetskoj, umjetničkoj i izvedbenoj razini interpretira plesna, glazbena i odjevna baština hrvatskog sela. ''Odjeci vremena'' naziv je ovogodišnjeg svečanog plesnog koncerta koji, tematizirajući hrvatska zaštićena nematerijalna kulturna dobra, djelomično na koncepcijski nešto drugačiji način, pred publiku donosi neke od najpoznatijih i najizvođenijih koreografija iz bogatog Ladova repertoara.

''Odjeci vremena'' održat će se 12. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Koncert u zagrebačkom HNK-u realizirat će se u suradnji s Veleposlanstvima Australije i Malezije. Nakon Zagreba, ''Odjeci vremena'' svoju premijeru imat će 14. studenog u HNK-u u Varaždinu, a nakon toga, 16. studenog, u Petrinji. Specifičnost ovog koncerta jest njegov nešto, za Ladove pojmove, umjetnički drukčiji i inovativniji koncept. Želeći prikazati ''Lado'' u drugačijem, osuvremenjenom 'ruhu' i 'novom svjetlu', u realizaciji ovog programa u projekt su uključena dvojica renomiranih umjetnika, redatelj Bobo Jelčić i australsko-malezijski producent Govin Ruben, koji potpisuje rasvjetu koncerta. Tema ovogodišnjeg svečanog koncerta zaštićena su nematerijalna kulturna dobra, po kojima je Hrvatska svjetski fenomen, što dodatno obvezuje Ansambl ''Lado'' u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih glazbeno-plesnih fenomena. Kad je o hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na UNESCO-ovim listama riječ, u ovom programu moći ćemo uživati u osebujnim međimurskim popevkama, arhaičnom ojkanju i starinskom bećarcu, jedinstvenom izričaju Slavonije, Baranje i Srijema, klapskoj pjesmi, nijemom kolu s područja Dalmatinske zagore, dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, slavonskim Kraljicama i godišnjem proljetnom ophodu Zvončara s područja Kastavštine.

Publika će prvi put moći vidjeti novoizrađenu repliku ženske narodne nošnje – kotige. Kotiga u vlasništvu Ansambla ''Lado'', izrađena krajem 19. ili početkom 20. stoljeća, jedan je od svega nekoliko preostalih sačuvanih originalnih primjeraka ovog jedinstvenog krčkog ženskog narodnog ruha te, kao takva, od 2021. ima status preventivno zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. U vrijedno kulturno nasljeđe u kojem se također zrcali bogatstvo i raznolikost hrvatske tradicijske baštine, uz narodne plesove, pjesme i tradicijsko ruho, ubrajaju se brojni, kao kulturno dobro zaštićeni, dijalekti i specifični zavičajni, lokalni govori. Repertoar Ansambla ''Lado'' sustavno se i kontinuirano proširuje i obogaćuje, tako da će publika i u ovom programu moći uživati u novim djelima i izvedbama – ''Slavonskom šokačkom kolu'' u obradi Karla Mikačića, ''Laganom bećarcu'' iz Brodskog Posavlja prema zapisu Duška Topića ''Jur večernjica gori'', napjevu iz Cavtata u obradi Krešimira Magdića te orcanju iz Ravnih kotara koje će umjetnici Ansambla ''Lado'' izvesti i interpretirati po uzoru na pjevanje pučkih pjevača iz Polače.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla ''Lado'' i koreografska ostvarenja te scenske interpretacije tako bliske ishodištu nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Karte za zagrebački koncert dostupne su putem sustava Entrio.hr, a za HNK u Varaždinu preko službene stranice kazališta. Ulaznice za koncert u Petrinji besplatne su, ali trebaju se prethodno preuzeti od 2. studenog na lokaciji POU-a ''Hrvatski dom Petrinja''.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: