“Kulturna baština u sudaru s potresom i graditeljima” – najavljena druga korizmena tribina u Mariji Bistrici

“Kulturna baština u sudaru s potresom i graditeljima” – najavljena druga korizmena tribina u Mariji Bistrici

Gostovat će dr. sc. Dragan Damjanović, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji će govoriti o izazovima u obnovi kulturne baštine stradale u dvama razornim potresima 

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Svetište Majke Božje Bistričke
Objavljeno:
 
22.03.2023 23:25

Druga korizmena tribina u svetištu Majke Božje Bistričke održat će se ovog petka s početkom u 19 sati u Dvorani Božjeg Milosrđa. Na temu “Kulturna baština u sudaru s potresom i graditeljima” gostovat će dr. sc. Dragan Damjanović, redoviti profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji će govoriti o izazovima u obnovi kulturne baštine stradale u dvama razornim potresima koji su 2020. godine pogodili Hrvatsku.  

Zanimljivo je i da se Damjanović bavio istraživanjem lika i djela arhitekta Hermana Bollea, koji je nakon potresa 1880. vodio obnovu brojnih sakralnih građevina te je, između ostaloga, radio i restauraciju bazilike Majke Božje Bistričke. Gost tribine stoga će govoriti i o tome kakva je bila strategija obnove nakon velikog potresa 1880., što možemo naučiti iz toga te kako prilikom obnove zadržati autentičnost građevina. 

Damjanović se nakon zagrebačkog potresa aktivno uključio i u očuvanje stradale spomeničke baštine Zagreba, stoga će ponuditi odgovore na aktualna pitanja o obnovama koje su u tijeku, između ostaloga i one u svetištu Majke Božje Bistričke. 

Organizatori ovog događaja su Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Svetište Majke Božje Bistričke. 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: