Mons. Sente ml. pozvao vjernike na proslavu svetkovine sv. Josipa

Mons. Sente ml. pozvao vjernike na proslavu svetkovine sv. Josipa

Središnje misno slavlje u subotu 16. ožujka u 11 sati predslavit će zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. 

Autor
IKA/Laudato/G.O.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
18.03.2024 12:32

 

Zbog sve veće pobožnosti prema sv. Josipu i zbog sve većeg interesa vjernika za sudjelovanje u proslavi svetkovine sv. Josipa u Nacionalnom svetištu središnja proslava bit će u subotu 16. ožujka, prenosi IKA.

Mons. Sente kazao je da je najavljeno desetak autobusa iz Austrije, a brojni će doći iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nadovezujući se na činjenicu kako će iz pastoralnih razloga središnja proslava biti u subotu, mons. Sente ispričao je doskočicu. Prije nekoliko godina u Svetište je došao umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i rekao da je Crkvi dugo trebalo da spozna ljepotu svetog Josipa, a onda je proslavu svetkovine stavila u korizmu, kad se ne može pošteno proslaviti.

Na večernjoj svetoj Misi u 18.30 koju će predvoditi mons. Sente očekuje se tristotinjak pješaka koji će iz Zagreba pješačiti preko Jastrebarskog. Još pedesetak hodočasnika će dođi u noći nakon 22 sata.

Vojni biskup Jure Bogdan predslavit će euharistiju u ponedjeljak 18. ožujka u 11 sati. Na svetoj Misi će sudjelovati predstavnici Policijske kapelanije „Sv. Josip“ iz Karlovca.

Na svetkovinu sv. Josipa u utorak 19. ožujka svetu Misu u 7 sati predslavit će karlovački dekan preč. Dražen Karačić, Misu u 9 sati slavit će provincijal pavlina fr. Ivan Šarić, OSPPE, misno slavlje u 11 sati predslavit će prof. dr. Ivan Bodrožić, u 14 sati bit će euharistijsko klanjanje, u 17.45 počet će pobožnost svetom Josipu; misno slavlje u 18.30 sati predslavit će dr. Jure Šarčević, OFMCap.

Govoreći o pastoralnim aktivnosti, mons. Sente rekao je da se svake srijede organizira pobožnost u 17.45, slijedi Misa, a posebnost su svjedočanstva vjere u kojima vjernici predstavljaju svoje povjerenje u Boga i uslišanja po zagovoru sv. Josipa.

Mons. Sente istaknuo je da svetište ima „jaku vojsku podupiratelja, molitelja i primatelja Božje milosti po zagovoru sv. Josipa“. Postoji i sustav prijatelja Nacionalnog svetišta koji se obvezuju da će svetištu tijekom godine, ako su u mogućnosti, darovati tridesetak eura Oni redovito dobivaju Glasnik sv. Josipa koji izlazi četiri puta godišnje. Svake prve srijede u mjesecu moli se na nakane prijatelja Nacionalnog svetišta. Na popisu je više od 1000 prijatelja.

Postoji i Bratovština sv. Josipa za pomoć umirućima, a članovi se mole za one koji će taj dan umrijeti.

Dvije godine djeluje Molitveni vjenčić prečistog srca Josipova. Jedan molitveni vjenčić ima voditelja koji je dužan naći i brinuti o 31 molitvenom članu. Jedan molitveni član može biti jedna osoba ili obitelj. Molitveni vjenčić ima svog duhovnika, najčešće je to župnik koji se obavezuje da će jednom mjesečno prikazati misu za članove molitvenog vjenčića na kojoj bi trebali sudjelovati svi članovi. Molitveni član se obvezuje da će jednom mjesečno biti molitveno aktivan. Dosad je osnovano 170 molitvenih vjenčića, što je više od 6000 registriranih molitelja koji intenzivno mole.

Prema riječima mons. Sente brojni vjernici hodočaste u Svetište, posebno tijekom ljeta kada dolaze i Hrvati koji žive i rade u inozemstvu, neki čak iz Australije. Kao zanimljivost naveo je da se umirovljenici koji koriste besplatni prijevod Hrvatskih željeznica rado iz Zagreba upute i do Karlovca.

Ka

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: