"OČI AFRIKE": jedinstvena izložba kroz koju ćete progledati srcem

"OČI AFRIKE": jedinstvena izložba kroz koju ćete progledati srcem

U ponedjeljak, 12. prosinca, u zagrebačkoj Fotogaleriji Dubrava s početkom u 19 sati otvorit će se izložba fotografa Saše Ćetkovića "Oči Afrike“. 

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Saša Ćetković
Objavljeno:
 
10.12.2022 15:07

 

Ova izložba prilika je za put u Afriku kroz fotografije koje govore o stvarnosti kakvu ne možemo zamisliti. Fotografije su nastale za vrijeme Ćetkovićeva boravka u zapadnoafričkoj državi Benin. Njegov put u Afriku započeo je na poziv s. Ivančice Fulir, hrvatske misionarke iz reda Marijinih sestara Čudotvorne medaljice, a u Beninu je proveo pet tjedana s hrvatskim misionarkama iz spomenutog reda, obilazeći sela, ambulante i boraveći s djecom u sirotištima. 

Družbu Marijinih sestara Čudotvorne medaljice osnovala je s. Leopoldina Brandis 1878. godine u Ljubljani. Marijine sestre svjedoče Marijinu brižnost i zauzetost za čovjeka u potrebi. Prve hrvatske misionarke iz toga reda, s. Dorotea Dunđer i s. Maristela Galić, u Benin su stigle u prosincu 1988. Marijine sestre danas ondje vode osam zajednica, tri ambulante i dva sirotišta.

Fotografije prikazuju sva lica Afrike: tešku svakodnevicu, ali i iskrenu radost i osmijeh afričkog čovjeka. O svom boravku u Beninu, Ćetković kaže:

''Kao fotograf naputovao sam se po mnogim zemljama, ali nikad me nitko nije tako dočekao, primio i ispratio kao ljudi i misionarke u Beninu. Iako materijalno siromašna država, Benin je bogat glazbom, plesom i osmijesima.''

Fotografije možete pogledati u Fotogaleriji Dubrava (Dubrava 51a). Izložba će biti otvorena do 30. prosinca, svakog radnog dana od 10 do 20 sati. 

Svi oni koji žele izravno  pomoći djeci u Beninu, prilog mogu uplatiti na: 

Udruga za pomoć djeci Benina "Anđeosko srce“, Rim 44, 10000 Zagreb
IBAN: HR0224070001100471904

Sa svojih 100, 200 ili 500 kuna donacije možete učiniti mnogo za djecu Benina. Samo 100 kuna potrebno je za kupovinu platna i šivanje školske uniforme bez koje djeca ne mogu pohađati nastavu, 250 kuna za komplet lijekova za liječenje jednog djeteta od blagog do srednje teškog oblika malarije, 500 kuna za lijekove jednog djeteta koje boluje od teškog oblika malarije.

''Kroz 'Oči Afrike' progledat ćete srcem, dođite!'' poručuju organizatori. 
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: