Osamdeseta obljetnica genocida nad Hrvatima u Zrinu: predstavljanje monografije i sveta Misa

Osamdeseta obljetnica genocida nad Hrvatima u Zrinu: predstavljanje monografije i sveta Misa

Godine 1943. partizanski komesar Vladimir Bakarić donio je odluku upotrijebiti sve snage i Zrin “uništiti, poubijati i raseliti stanovništvo, srušiti sve kuće i zaorati zemlju na kojoj se nalazilo selo, tako da od njega ne ostane ni traga ni glasa”.  

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
29.08.2023 19:28

Predstavljanje monografije ”Zrin – u spomen žrtvama genocida“, autora Damira Borovčaka, održat će se u utorak 5. rujna, u 19 sati u dvorani ”Vijenac“ Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu, te u četvrtak, 7. rujna, u 19:30 u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u Velikom Kaptolu u Sisku. 

O knjizi će govoriti sisački biskup Vlado Košić, krčki biskup Ivica Petanjak, ravnatelj Zaklade za gradnju crkve u Zrinu Marko Cvitkušić, predsjednik Upravnog vijeća Zaklade Matija Petanjak, Branka Čubelić i autor.

Sveta Misa uz 80. obljetnicu genocida nad Hrvatima u Zrinu slavit će se u nedjelju, 10. rujna, u 11 sati u župnoj spomen-crkvi Našašća Svetog Križa. Euharistijsko slavlje predslavit će apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgio Lingua. 

Podsjetimo, u rujnu 1943. partizanski komesar Vladimir Bakarić donio je odluku upotrijebiti sve snage i Zrin “uništiti, poubijati i raseliti stanovništvo, srušiti sve kuće i zaorati zemlju na kojoj se nalazilo selo, tako da od njega ne ostane ni traga ni glasa”.  Okružen tzv. srpskim selima i brojnim partizansko-četničkim dragovoljcima, pod zapovjedništvom Ivana Rukavine Siđe iz sela Moščenice nedaleko od Petrinje i Ivana Gošnjaka iz Ogulina, izvršen je napad na Zrin, koji je branilo manje od 200 hrvatskih branitelja. Nakon dva dana žestoke borbe, 9. i 10. rujna 1943., partizani su prevladali. Među braniteljima je preživjelo samo njih 16.

Prema Bakarićevoj odluci, manji dio civilnog stanovništva koji je preživio, odveden je i velikim dijelom kasnije likvidiran, a selo je srušeno do temelja. 

Zanimljivo, Zagrebačka nadbiskupija nije nikada ukinula župu Zrin, iako je to jedina župa u Hrvatskoj bez ijednog živućeg katolika. 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: