Otvorene prijave za Mediteranske teološke susrete 2023.

Otvorene prijave za Mediteranske teološke susrete 2023.

Sve zainteresirane nadbiskup Mate Uzinić poziva da pošalju svoju prijavu i sudjeluju na drugim Mediteranskim teološkim susretima u Riječkoj nadbiskupiji.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
07.06.2023 16:01

 

''Crkva ili sekta: između otvorenosti i ekskluzivnosti'' naslov je ovogodišnjih Mediteranskih teoloških susreta Riječke nadbiskupije, koji će se ovoga ljeta u Lovranu održati drugi put, od 16. do 22. srpnja 2023. Program je predviđen za studente treće, četvrte i pete godine studija teologije te apsolvente katoličkih, protestantskih i pravoslavnih teoloških fakulteta, kao i za studente poslijediplomskih studija teologije, izvijestila je Riječka nadbiskupija.

''U suvremenom svijetu, koji konstantno raste u svojoj pluralnosti i kompleksnosti, Crkva se nalazi pred izborom ostati otvorena i tražiti puteve susreta i dijaloga sa svijetom ili se zatvoriti čuvajući svoju posebnost i čvrstoću. Na ovoljetnim Mediteranskim teološkim susretima želimo promišljati o smjeru koje naše zajednice biraju i mogućnostima kako danas postati i ostati relevantnima, konstruktivnima i djelatnima u svijetu'', napisali su organizatori.

Kako bi ovaj program u svojim teološkim promišljanjima bio dodatno obogaćen i ekumenski otvoren, među predavače su uz katoličke uključeni i pravoslavni i protestantski teolozi. Jednako tako na ovaj se program mogu prijaviti i studenti protestantskih i pravoslavnih teoloških fakulteta.

Svim studenticama i studentima osigurani su besplatan smještaj (Pastoralni dom Lovran) i hrana. Za prijavu je potrebno do 20. lipnja 2023. ispuniti obrazac koji se nalazi OVDJE.

Predavanja i radionice su na engleskom jeziku. Ukupno se prima 40 studenata.

Na ovom programu sudjelovat će četvero predavača.

Jadranka Rebeka Anić znanstvena je savjetnica u Institutu društvenih znanosti ''Ivo Pilar'' – Područni centar Split. Kao vanjska suradnica predavala je na Sveučilištu u Zadru, Zagrebu, Splitu i Sarajevu. ''Herbert Haag Stiftung für Freiheit in der Kirche'' iz Švicarske dodijelio joj je 2017. nagradu za istraživanja antirodnog pokreta u Crkvi. Među brojnim objavljenim djelima su: ''Više od zadanoga: žene u Crkvi u Hrvatskoj u 20. stoljeću'' (2003.), ''Kako razumjeti rod: povijest rasprave i različita razumijevanja u Crkvi'' (2011.) i ''Marija Magdalena: od Isusove učenice do filmske bludnice, u suautorstvu s Irenom Sever Globan'' (2018.).

Davor Džalto je profesor religije i demokracije na Odjelu za Studij istočnog kršćanstva na University College u Stockholmu. Također je predsjednik Instituta za studij kulture i kršćanstva. Među njegovim recentnijim knjigama su: ''Anarchy and the Kingdom of God: From Eschatology to Orthodox Christian Political Theology and Back'' (2021.), ''Orthodoxy and Fundamentalism'' (u suautorstvu s G. Demacopoulos, 2022.), i ''Beyond Capitalist Dystopia: Rethinking Freedom and Democracy in the Age of Global Crises'' (2022.).

Hans-Peter Grosshans profesor je sustavne teologije i ravnatelj Instituta za ekumensku teologiju na Fakultetu za protestantsku teologiju Sveučilišta u Münsteru. Potpredsjednik je Europske akademije za religiju (EuARe), jedan od potpredsjednika Europskog društva za filozofiju religije i član ekumenskog odbora Zajednice Protestantskih crkava Europe. Među brojnim djelima objavio je i knjigu o ekleziologiji pod naslovom ''Die Kirche – irdischer Raum der Wahrheit des Evangeliums'' (2003.).

Timothy Radcliffe, OP, je dominikanac i katolički svećenik sa sjedištem u Blackfriarsu, Oxford, gdje je godinama predavao Sveto pismo. Bio je poglavar dominikanskog reda od 1992. do 2001. Njegova knjiga ''What is the point of being a Christian?'' osvojila je nagradu ''Michael Ramsey'' za teološko pisanje 2007., a novije knjige koje je objavio jesu: ''Alive in God, a Christian Imagination'' (2019.) i ''Questioning God'' (2023.) u koautorstvu s Lukaszom Popkom OP. Njegove su knjige prevedene na 24 jezika i ima počasne doktorate Sveučilišta Oxford i dvanaest drugih sveučilišta. Član je odbora Instituta za socijalnu pravdu ''Las Casas'' na Sveučilištu Oxford.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: