Plesno-operna predstava Kevina Arduinija "Kapi Beskrajnoga"

Plesno-operna predstava Kevina Arduinija "Kapi Beskrajnoga"

Dobrotvorna priredba održat će se 13. prosinca 2022. godine u dvorani ''Vatroslav Lisinski'' u Zagrebu.

Autor
Zaklada "Vrt plavih ruža"/Laudato/F.P.
Fotograf
Zaklada "Vrt plavih ruža"
Objavljeno:
 
12.12.2022 11:00

 

Predstava je rođena 21. svibnja 2022. godine u srcu Kevina Arduinija i Ermanna D'Onofria u Asizu, na dan kada je službeno otvoren prolaz kroz drevna vrata u Vescovado, u blizini Svetišta razodijevanja, upravo tamo gdje je sv. Franjo postao novi čovjek razodjenuvši raskošne plemenitaške halje koje je nosio.
Rođena je s idejom da bude metafora duhovnog putovanja iz tame u svjetlo i putovanja obraćenja i susreta s Gospodinom, napuštajući ropstvo grijeha i živeći slobodu punoga života. Kao i svaki put, težak je i zahtjevan, i vjerojatno priča priču o svakom čovjeku, a time i o protagonistu koji se bori za napuštanje staroga čovjeka i oblačenje novoga kroz susret sa živim i pravim Isusom koji se očituje u Riječi, u Euharistiji i u susretu s neznatnima. Ovo putovanje teče u fazama i pravi je prijelaz iz tame u svjetlo obilježen prijelazom iz crnog u sivo i potom iz nebeskoplavog u bijelo, boje koje su vidljive u odjeći umjetnika protagonista.

Svaki dio predstave čine tri pjesme u izvedbi pjevačice Giade Sabellico uz zvuk klavira i viole; ovi komadi interpretirani su u koreografiji i plesu profesionalnoga plesača Kevina Arduinija, uz pratnju drugih plesača u nekim prizorima. Ikona koju je D'Onofrio, a kreirala Marcella Vasi (Rumunjska)

Svaka etapa ovoga putovanja obilježena je čitanjem odlomka iz Evanđelja koje, počevši od Ivanova Prologa u kojem je istaknuta borba između tame i svjetla, prelazi na bogatoga mladića koji se ne može lišiti svoga bogatstva da slijedi Gospodina i brigu o ranama prepusti Isusu, Milosrdnom Samaritancu, u zagrljaj Milosrdnoga Oca i naposljetku, da živi puni život u Kristu, u služenju i bliskosti sa siromasima i onima koji pate. Odabrani komadi različiti su i simboliziraju ovaj pristup Gospodinu, a neke poznate lirske kompozicije, poput predivne ''Lacrimosae'' ustupaju mjesto svetoj pjesmi, kao što je Verdijeva uzvišena Djevica od Anđela sve do Himne ljubavi San Paola ''Ako ne voliš''. Koreografija i umjetnička plesna interpretacija Kevina Arduinija čine ovo putovanje otkrivanja prave vjere živim i istinitim kroz intenzivne emocije koje umjetnik izaziva profinjenom tehnikom i dubokom umjetničkom i ljudskom osjetljivošću, koji se još više naglašavaju I pojačavaju zahvaljujući veličanstvenom glasu Giade Sabellico sposobnom prodrijeti duboko u dušu slušatelja.

Namjera je da predstava bude sredstvo svjedočanstva, koja širi poruku vjere i nade svakom čovjeku koji traži Gospodina, posebno mladima i onima koji su pošli krivim putem, a da se oni koji već žive dar vjere osjećaju slobodni da svaki dan potvrđuju svoju privrženost Gospodinu i ponavljati njegovo DA u svijetu koji se čini sve udaljenijim od vjere. U ovom postpandemijskom vremenu, predstava ima za cilj biti znak nade i svjetla te podcrtati to u životu darom vjere, nakon oluje spokoj se vraća, nakon noći dolazi svjetlo i nakon smrti je uskrsnuće.

Skladbe: Lacrimosa W. A. Mozarta iz Requiema; Živio sam u umjetnosti iz opere Tosca G. Puccinija; Oproštaj od prošlosti iz opere Traviata G. Verdija; Ave Maria G. Caccinija; Ave Maria F. Schuberta; Ave Maria W. Gomeza; Ave Maria C. Gounoda; Djevica od Anđela iz djela Sila sudbine G. Verdija; Ave verum corpus W. A. Mozarta; O, moj Gospodine G. F. Handela; Gabriel’s oboe E. Morriconea; Brat Sunce, Sestra Luna M. Benjamina; Ako ne voliš, Nek-a; Aleluja A. Burkea.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Najave događaja

Još iz rubrike: